De energieleverancier. Waarom je NU moet overstappen.

Last modified date

Comments: 0

overstappen energie

Ik las dus vanmorgen DIT artikel op AD.nl (Premium). Daarin staat dat miljoenen mensen nog nooit zijn overgestapt en zich het leplazarus betalen aan kosten voor energie, telecom en zorg, terwijl dat echt niet nodig is. En dan denk je misschien: “Allemaal leuk en aardig, maar voor 2 tientjes in de maand is het de moeite niet waard.” Think again, het kan letterlijk ruim €1000,- per jaar schelen als je dit niet regelmatig doet. Bij het stel dat besproken wordt scheelt het zelfs ruim €1500,- per jaar.

Dat komt door de zogenoemde trouweklantenboete. Abonnementen veranderen regelmatig, prijzen veranderen regelmatig. Al die bedrijven gaan jou echt niet wijzen op goedkopere alternatieven. Waarom zouden ze? Ze verdienen het meeste aan de plakkers. Als jij nooit je abonnementen checkt en gewoon meegaat met de prijsstijgingen, is het heel makkelijk geld verdienen voor die bedrijven. Zeker als het om je energierekening gaat. Het is zelfs zo dat de plakkers de korting betalen van de mensen die wél jaarlijks overstappen. Hoe oneerlijk is dat!

En dan denk je nu misschien dat overstappen van energiemaatschappij heel erg lastig is. Welnee! Wij doen het élk jaar. Omdat wij het elk jaar doen, is ons voordeel wat minder groot. Dat geef ik toe. Maar als we na een jaar stilzwijgend ons contract verlengen, gaan we fors meer betalen. Dat komt omdat wij dus elk jaar gebruik maken van welkomstkorting. Dat is vaak een cashback-actie en kan oplopen tot €250,-. Dat is overigens echt geen uitzondering. Die korting willen wij dus elk jaar hebben. Wij nemen dus ook altijd een jaarcontract. Laat je geen meerjarig contract aansmeren. En mochten ze bij je aan de deur komen, stink daar ook niet in. De laatste die bij ons aan de deur stond probeerde ons op te lichten door een zéér laag maandtarief aan te bieden. Ik had exact verteld wat we verbruiken, hij had daar voor het gemak even de helft van gepakt en gebruikt in zijn rekenvoorbeeld.

Het enige dat je nodig hebt om over te stappen, is je verbruik. Als het goed is geef je dat elk jaar door aan je energiemaatschappij. Met een beetje geluk heb je dat ook nog ergens opgeschreven. Anders zou je even moeten inloggen bij je energiemaatschappij en de laatste twee meterstanden moeten pakken. Je rekent het verschil uit tussen die meterstanden en je hebt je verbruik. Dan ga je naar een vergelijkingssite als Pricewise (zie banner hieronder). Mocht je je verbruik het écht niet weten, dan kun je je woonsituatie en de hoeveelheid personen aangeven en dan wordt er een verbruik geschat. Dit kan echter afwijken van je echte verbruik, daarom raad ik aan om , als het kan, je eigen verbruik te achterhalen. Als je alles in hebt gevuld, check dan even of de energiemaatschappijen gesorteerd zijn van goedkoop naar duur, en kies gewoon de goedkoopste. Vaak is de welkomstkorting al verrekend in de maand- of jaarprijs, hoewel je die vaak pas aan het einde van het eerste jaar krijgt, bij de jaarnota.

Als je een energiemaatschappij hebt gekozen, kun je gewoon via Prisewise overstappen. Dan wordt het allemaal geregeld voor je. Je krijgt waarschijnlijk een mailtje van je oude leverancier met de vraag de meterstanden door te geven voor de eindnota. De nieuwe leverancier komt via een mailtje met de vraag dezelfde meterstanden door te geven als begin. Je komt echt niet zonder stroom te zitten. Maar het scheelt zo ontzettend veel geld. Jammer om dat te laten liggen.

Dit artikel bevat een affiliate link. Dat is de banner van Pricewise. Het houd in dat ik een kleine vergoeding krijg, mocht je de overstap maken naar een andere energiemaatschappij via die banner. Dat kost jou gegarandeerd helemaal niks (maar je bespaart wél een hoop met overstappen!) Ik stel voor om Pricewise te gebruiken omdat het een onafhankelijke vergelijker is die écht de beste prijzen aanbied.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment