Het coronavirus en beleggen, de beurzen gaan in het rood!

Last modified date

Comments: 2

coronavirus en beleggen

Alleen als je onder een steen hebt gelegen de afgelopen twee maanden is het mogelijk dat Covid-19 aan je aandacht is ontsnapt. Ik heb zelf het idee dat de beurzen dat een klein beetje overkomen is, want sinds deze week vallen een heleboel cijfers op een heleboel beurzen rood uit. Ik snap het wel, want eerst was het virus alleen in China, dat lijkt een klein gebied. Maar intussen is 20% van een cruiseschip besmet geraakt, heeft Zuid-Korea een flink probleem wat alleen maar groter lijkt te worden, en Europa ook trouwens. Want met 400 besmettingen in Italië en besmette personen die ineens overal in Europa opduiken -waaronder intussen twee besmettingen in Nederland- vinden ‘wij’ -en dus ook beleggers- het ineens een beetje eng worden. Overal worden scholen, bedrijven en overheidsinstellingen gesloten. Daardoor wordt er in sommige gebieden dus minder gewerkt = minder verdiend.

En dat gaan we nu terug zien op de beurzen. Met mijn Peaks-potje gaat het niet zo goed. Van de €100,- die ik daarop had staan, is er nu nog €95,45 over. Een verlies van 4,54%. Het geldt natuurlijk niet alleen voor Peaks, kijk maar eens op een willekeurige nieuwssite bij het economische nieuws en de rode cijfers vliegen je om de oren. Ben je al belegger en raak je in paniek? Niet doen! Verkoop niets. Wat omlaag gaat, gaat altijd weer omhoog. Dat duurt misschien een tijdje. Maar zodra het een slecht gaat, moet je dus nooit verkopen, ook al zegt je gevoel misschien iets anders. De kans op verlies is dat hartstikke groot. Als je je houdt aan de buy-and-hold strategie, waarbij je periodiek aandelen blijft kopen en vooral niet verkoopt, zou je historisch gezien uiteindelijk altijd rendement moeten maken.

Meer lezen over Peaks kan hier!

Sterker nog: de aandelen en etf’s zijn in de uitverkoop! Zo zie ik het althans. Nu de prijzen lager staan, kan het heel aantrekkelijk worden om bij te kopen, of juist in te stappen. Want uiteindelijk gaan koersen altijd weer omhoog. Zeg ik dat dit het laagste punt is? Nee, ik denk zelf van niet. Maar de markt is niet te voorspellen, en al helemaal niet door mij.

Komt deze daling alleen door het coronavirus? Dat denk ik ook weer niet. Ik denk dat dit het zetje is dat de markt nodig had om te dalen. De markten werden de laatste tijd hartstikke hoog gewaardeerd, waardoor de prijzen van aandelen en etf’s ook hoger werden. Een daling zat er gewoon aan te komen omdat de markt gecorrigeerd wordt af en toe. Dat lijkt hier nu ook een beetje te gebeuren. Of dit uiteindelijk een dipje is of dat er een nieuwe recessie komt weet nog niemand, helaas. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een recessie aankomt, maar niemand weet wanneer die komt of hoe heftig die zal zijn. Ik hoop dat ik op dat moment gebruik kan maken van die daling om ‘goedkoop’ aandelen te kopen. Historisch gezien gaat de markt altijd weer omhoog namelijk. Zie het plaatje hieronder van de Dow Jones, een Amerikaanse beurs vanaf 1900.

dow jones historisch

Ik wil wel even benadrukken dat ik geen financieel adviseur ben. En ik ben ook echt nog wel een leek wat beleggen betreft. Hierboven heb ik alleen mijn persoonlijke gedachten over de huidige situatie uiteen gezet. Daarnaast is beleggen nooit zonder risico en zou je alleen moeten beleggen met geld dat je niet nodig hebt. Zie deze blog dan ook niet als advies, maar ik hoop dat het je wel aan het denken zet. Ikzelf wil deze dip dus in mijn voordeel gaan gebruiken, en ben van mening dat belegpaniek niet nodig is!

2 Responses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment