De Coronacrisis en deeltijd-WW voor werknemers.

deeltijd-WW werktijdverkorting corona virus crisis

Ik merk aan mezelf dat ik dus de hele dag met het nieuws bezig ben. Ik verslind alles wat met het Coronavirus te maken heeft. Dat is echt niet omdat ik er bang voor ben, maar ik denk dat het is omdat ik me realiseer dat wat er nu gebeurt, een historisch dingetje wordt. Dit gaat de geschiedenis boeken in, net zoals bijvoorbeeld de SARS-uitbraak en Spaanse Griep. Het verschil is alleen dat wij er nu middenin zitten, Europa als epicentrum van het virus in de wereld. De economische gevolgen zijn nog nauwelijks te overzien. Veel ondernemers hebben minder werk, of zijn zelfs helemaal dicht. Denk bijvoorbeeld aan de horeca.

Gelukkig kan er voor werknemers deeltijd-WW -ofwel werktijdverkorting- worden aangevraagd. Dat hebben 20.000 bedrijven voor 300.000 werknemers gedaan. De werktijdverkorting kan minimaal 2 en maximaal 24 weken duren wanneer er minimaal 20% minder werk is. Het is natuurlijk hartstikke fijn dat de regeling er is, maar dat wil niet zeggen dat mensen hetzelfde loon behouden. Als mensen bijvoorbeeld normaal gesproken 40 uur werken, en er nog 20 uur overblijft omdat er voor de overige uren geen werk is op dit moment, kan er dus deeltijd-WW worden aangevraagd. Je krijgt dan dus een uitkering voor die 20 uur die je minder werkt. Echter krijg je niet je volledige loon doorbetaald, maar 70%. Voor de 20 uur die je nog wel werkt, krijg je wel 100% loon. Daardoor moeten mensen die dus gebruik kunnen maken van de regeling wel rekening houden met een lager netto besteedbaar inkomen. Er zijn werkgevers die het loon aanvullen tot 100%, maar dit zijn ze dus niet verplicht.

Daarnaast zijn er nog een paar groepen die buiten deze regeling vallen. Werktijdverkorting kan namelijk niet worden aangevraagd voor flexwerkers, mensen met 0-uren contract of ZZP’ers. Daarvoor heeft de werkgever namelijk geen loondoorbetalingsplicht. Ook heb je alleen recht op deeltijd-WW als je WW-rechten hebt opgebouwd. Voor elk gewerkt jaar krijg je namelijk één maand WW, en na 10 jaar is elk gewerkt jaar een halve maand waard. Maar heb je pas net werk, dan kan het dus ook zo zijn dat je dus geen recht hebt op de deeltijd-WW, omdat je nog niet genoeg WW-recht hebt opgebouwd.

Ook gaat de deeltijd-WW af van je WW-rechten. Dat maakt niet zoveel uit als je uiteindelijk weer aan het werk kan, maar stel dat bedrijven alsnog omvallen als gevolg van deze crisis en je thuis komt te zitten, dan wordt de WW waar je recht op had, verminderd met het aantal maanden dat je werktijdverkorting hebt gehad.

Een derde van de Nederlanders heeft minder als €3000,- spaargeld. Wat gaat er gebeuren als de mensen met (weinig) spaargeld een deel van hun inkomen verliezen? Om heel eerlijk te zijn maak ik me daar wel een beetje zorgen om. Ik vraag me namelijk af of deze vraag de politiek heeft bereikt. En wat gebeurt er voor de mensen die dus geen recht hebben op werktijdverkorting? Ik weet om heel eerlijk te zijn niet op zij dan recht hebben op een WW-uitkering. Of denk aan de horeca eigenaren. Weken zonder omzet, maar wel je pandhuur, verlies van bederfelijke producten en dergelijke moeten betalen is ook geen kattenpis.

Ik kan alleen maar hopen dat dit snel zal overwaaien. En ik hoop zo de gevolgen voor mensen op persoonlijk vlak beperkt zullen blijven. Vanavond heb ik de toespraak van Minister President Mark Rutte gezien, waarin hij zei dat een groot deel van de bevolking besmet zal raken. Ik hoop dat het lukt om dit gecontroleerd te laten gebeuren, waardoor mensen de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben en er daardoor minder slachtoffers zullen vallen. Ik heb zelf een achtergrond in de zorg, al werk ik al even niet meer binnen de zorg. Echter zag ik een oproep van het ziekenhuis hier in de buurt met de vraag of mensen met zorgervaring zich willen aanmelden om mee te helpen. Ik heb me daar vanmorgen voor aangemeld en hoop snel antwoord te krijgen. Daarnaast is er in mijn plaats een Facebookgroep voor mensen die hulp kunnen bieden in deze crisis waar ik me ook heb aangemeld. Zijn er onder de lezers ook mensen die een extra boodschapje halen voor de buren of zich op een andere manier inzetten?

1 Response

  1. Ik werk in een bouwmarkt, en tot mijn grote verbazing was het vandaag ontzettend druk, complete gezinnen die gezellig met z’n allen naar de winkel kwamen, met opmerkingen als “ja, we zitten verplicht thuis, gaan we lekker klussen”. Nee, u zit niet thuis, u loopt hier rond! Dat verplicht thuis werken is bedoeld om verspreiding van het virus in te dammen, niet om dan maar niet je gewone werk te doen en naar winkels te gaan. We hadden vandaag ongeveer 3x zoveel bezoekers dan op een gemiddelde maandag, lekker effectief is dat thuis werken op deze manier niet. Ik had gehoopt dat onze minister president zou meedelen dat vanaf nu alle winkels, met uitzondering van supermarkten, gesloten moeten blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment