De regels voor sparen veranderen (waarschijnlijk) vanaf 2022.

sparen vanaf 2022

Sparen is goed, en op een andere manier vermogen opbouwen ook. Zo zorgen we er voor dat we sparen voor dingen die we leuk vinden, maar ook een buffer opbouwen voor mindere tijden, om eerder te stoppen met werken of een extra appeltje voor de dorst te hebben als we met pensioen gaan. Vermogen opbouwen kan ook met je huis, al valt je huis in box 1 van de belasting en daar gaat deze blog niet over. Ook kun je vermogen opbouwen door te beleggen. Zowel sparen als beleggen als een tweede woning vallen in box 3. Er zijn plannen om vanaf 2022 het sparen anders te belasten.

Ik zal eerst uitleggen hoe box 3 op dit moment in elkaar steekt. Je kunt een bepaald bedrag heffingsvrij sparen of beleggen. Dit houdt in dat over dat bedrag geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen. In 2020 mag je €30.846 heffingsvrij sparen. Heb je een fiscaal partner, dan is dat bedrag €61.692. Tot dit bedrag is er niets aan de hand. Schulden worden trouwens van je vermogen af gehaald. Maar ga je over die grens heen, dan ga je over het bedrag dat je meer hebt -na aftrek van je schulden- belasting betalen. Je betaalt belasting over een fictief rendement. Dat fictieve rendement wordt bepaald aan de hand van het gespaarde/belegde bedrag. Tot €72.797 wordt er uit gegaan van 1,8% rendement. Tussen €72.798 en €1.005.572 wordt er uit gegaan van een rendement van 4.22%. Boven de €1.005.573 gaat de belastingdienst uit van 5.33% rendement. De verdeling hebben ze zo gemaakt omdat er van uit wordt gegaan dat je bij hogere bedragen aan vermogen ook een groot deel hebt belegd, en je daar dus een hoger rendement mee hebt behaald.

Je fictieve rendement is dus bepaald. Stel dat jij geen fiscaal partner hebt, en je hebt €40.000 euro gespaard. €40.000 – €30.846 = €9.154. Met dat bedrag val je dus in de schijf van 1,8% fictief rendement. €9.154 × 1,8% = €164,72 is je fictieve rendement waar je dan dus belasting over moet betalen. Dit bedraagt 30% dus €49,43 wat je dan dus moet betalen over je vermogen. Er is al een aantal jaar kritiek op dit fictieve rendement, omdat de spaarrente al jaren veel lager ligt dan die 1,8% en ook rendement vanuit beleggingen ligt niet vast.

Dus willen ze het vanaf 2022 anders gaan aanpakken. Het goede nieuws is: er komt in dat geval een eerlijkere verdeling tussen spaargeld en beleggen. Over je spaargeld boven die heffingsvrije grens gaat de belastingdienst uit van 0,09% rendement. Die heffingsvrije grens blijft dus gewoon bestaan. Voor beleggen gaan ze vanaf 2022 echter uit van een rendement van 5,33%. Van je openstaande schulden pakken ze 3,03% en dat bedrag trekken ze van bovenstaande rendement af. Daar komt dan een bedrag uitrollen. Is dat bedrag onder de €400, dan betaal je geen vermogensrendementsheffing. Is dat bedrag boven de €400, dan betaal je over je gehele vermogen minus het bedrag tot de heffingsvrije grens, 33% vermogensrendementsheffing.

Sparen wordt hiermee gestimuleerd, want spaarders kunnen daardoor €440.000 belastingvrij sparen. Het duurt namelijk even voordat je met 0.09% aan €400 euro zit. Maar je beleggingen worden hoger belast. Als jij alleen obligaties hebt, zal je een rendement van 5,33% niet gaan halen, omdat deze minder risicovol zijn. Die grens van €400 haal je ook sneller met een fictief rendement van 5,33%. Ook wordt er geen rekening gehouden met de kosten van beleggen, die bedragen gemiddeld namelijk ongeveer 1%. Je moet dus bijna een rendement halen van minimaal 6,5% om een realistisch bedrag aan vermogensrendementsheffing te betalen.

En dat is dus wel een dingetje. Ik las deze week dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het kabinet heeft gewaarschuwd voor deze plannen. De AFM denkt dat met deze regels beleggers worden aangezet om meer risicovolle beleggingen te doen en dat beleggen daardoor minder aantrekkelijk wordt. En dat zou heel jammer zijn, want als je een goed plan hebt voor je beleggingen, en je begint op tijd, dan zou je dus een aardig inkomen kunnen halen uit je beleggingen. En ik denk dat dat alleen maar gestimuleerd zou moeten worden, omdat je met beleggen gebruik kan maken van het rente-op-rente effect, waarmee je vermogen veel sneller groeit als met sparen. Met lange termijn beleggen kun je uiteindelijk een inkomen halen uit je beleggingen, waardoor je minder kan gaan werken, of helemaal kan stoppen als je echt fanatiek gaat beleggen. Of je hebt een extra inkomen na pensionering. Door beleggen zwaar te belasten worden dat soort doelen minder haalbaar voor mensen.

Overigens kan er ook een heel slecht jaar tussen zitten waarin je alleen maar verlies lijdt met beleggen. Kuch kuch 2020 kuch. Onzin, wie weet komt het nog goed dit jaar. Maar dan is een negatief rendement dus niet ondenkbaar. Dan wordt er toch nog uit gegaan van 5,33% rendement. Dus ja, op het eerste oog lijken de nieuwe plannen best goed, maar vooral als het je lukt een flink vermogen op te bouwen, lijkt het ineens een minder goed plan. Gelukkig is het nog niet definitief.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Daarnaast wil ik nog eens benadrukken dat je alleen moet beleggen met geld dat je niet (op korte termijn) nodig hebt. Ook wil ik nog een keer zeggen dat ik geen financieel adviseur ben en dat deze blog informatief bedoeld is, ik geef geen advies. Voor contact mail naar info@methetzelfdegeld.nl en volg me vooral op instagram @methetzelfdegeld!

13 Responses

 1. Met inflatie heb je nog 2% minder elk jaar, dus moet je 8.5% halen om de fictieve rendement te bereiken. Markten zijn tot nu toe -24% in 2020 maar de overheid gaat ons toch belasten over ons fictieve winst.

 2. Beste,
  Reken ook eens uit wat er gebeurt mocht de spaarrente stijgen naar 2%
  Dan is de spaarder ook terug bij af.
  Al met al een geweldige zet voor de belastingdienst cq bv NL.

 3. Schandalig dat er niet naar reeel behaald rendement belasting wordt geheven. Kan in andere landen ook, maar onze regering maakt zich er weer met een flauwe smoes vanaf omdat ze de euro tekens weer in de ogen hebben.

  • Tja, ik vind het sowieso bijzonder dat je over eigen geld (waar je al inkomstenbelasting over hebt betaald) nog een keer belasting moet betalen.

 4. Correctie: als je vermogen (excl. schulden) boven de heffingsvrije grens uitkomt, dan wordt vanaf 2022 het hele bedrag belast.

 5. Hoe is het geregeld met onroerend goed dat in bezit is en een bepaalde woz waarde heeft? Het betreft dan niet je eigen woning

  • Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dat niet goed weet. Ik heb er weinig over kunnen vinden dus ik vind dat ik daar geen betrouwbare uitspraak over kan doen.

  • De belastingdienst heeft de laatste tijd wel een aantal blunders gemaakt, de kans zit er in dat ze Monopoly geld best wel eens zouden kunnen accepteren 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment