De invloed van het Coronavirus op de huizenmarkt.

belang goed hypotheekadvies

Het is inmiddels duidelijk dat het coronavirus niet alleen effect heeft op de volksgezondheid, maar het virus raakt de samenleving op elk vlak. Bedrijven hebben minder werk, supermarkten draaien juist een superomzet. Door de onzekerheid in de wereld liggen de beurzen op hun gat, en wie weet hoe lang dat nog gaat duren. Alle scholen zijn gesloten, dus er zitten ontzettend veel kinderen thuis. Inmiddels is zelfs besloten de eindexamens te schrappen dit jaar. Ik vroeg me af of het coronavirus ook invloed had op de huizenmarkt en zocht het uit.

Er was al een heleboel over dit onderwerp te vinden, omdat de woningmarkt op een heleboel plekken nu redelijk gekkenhuis is. Veel mensen blijken bezichtigingen af te bellen, en kopers willen liever geen vreemde kijkers in huis. Omdat kopers nu een klein beetje af lijken te haken, zullen de vraagprijzen minder hard stijgen. Een daling lijkt er niet te komen, daarvoor zijn er te veel mensen die een huis zoeken. Ook zal de vraag naar huizen iets afnemen, omdat er waarschijnlijk mensen zullen zijn die werkeloos raken door de coronacrisis. Het consumentenvertrouwen zal daardoor dus dalen. Tegelijkertijd neemt het aantal hypotheekaanvragen wel toe omdat serieuze huizenzoekers blijven bezichtigen en kopen. Waarschijnlijk omdat mensen daar nu tijd voor hebben, terwijl je het tegenovergestelde effect zou verwachten.

Er ontstaat ook nog eens een nieuwe vorm van bezichtigen, namelijk het online bezichtigen. De open-huizen-dag van 28 maart is geschrapt, en bezichtigen wordt door de maatregels wat lastiger, dus wordt er steeds meer online gedaan. Sterker nog, er is inmiddels al een huis verkocht op basis van enkel een online bezichtiging op Facebook! Ook kun je in de koopovereenkomst een coronavoorbehoud laten zetten. Daarin staat dat er geen boete komt als de overdracht niet op de afgesproken datum kan plaatsvinden door het virus of door coronamaatregelen.

In januari las ik nog dat de hypotheekrente bijna op de bodem was, maar waarschijnlijk nog een héél klein beetje zou zakken dit jaar. Inmiddels is de verwachting dat de hypotheekrente zal gaan stijgen door de coronacrisis. Als dat zo is, zal het dus duurder worden om geld te lenen voor de aankoop van een huis. En dan is het de vraag wat dat doet met de huizenprijzen, want meestal is het zo dat bij een hogere rente, de huizenprijzen lager zijn. Er kan immers minder geld geleend worden door kopers vanwege de hogere kosten.

Omdat we nog niet zo heel lang in deze crisis zitten, is moeilijk te zeggen welk effect het uiteindelijk écht heeft op de woningmarkt. Wanneer deze crisis tijdelijk is en we snel weer over kunnen naar het ‘normale leven’, zal het effect kleiner zijn en zal de woningmarkt weer sneller op zijn oude niveau komen. Is deze crisis iets wat echt nog een lange tijd bij ons zal blijven, dan zal de woningmarkt er ook meer van gaan merken. Maar heel eerlijk, dat is op dit moment in bijna alle sectoren het geval.

Bronnen: Business Insider, Vastgoedmarkt, Nu.nl, Makelaarsland, RTLZ.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment