Belastingveranderingen in 2021

belasting 2021

We beginnen zo een beetje richting het einde van het jaar te gaan. En voor het eerst denk ik: thank God! Want heel eerlijk: 2020 is wat mij betreft een jaar dat we kunnen schrappen. Een wereldwijde pandemie met bijbehorende (intelligente) lockdowns en economische malaise vind ik geen reden om 2020 als topjaar weg te kunnen zetten. Zelf kijk ik dus al een tijdje uit naar 2021, het jaar waar hopelijk alles weer wat beter zal gaan worden. Er zullen ook wat belastingveranderingen doorgevoerd worden in 2021. Dat wil ik hier dus alvast op een rijtje zetten.

WAT GEBEURT ER ALS JE JE HYPOTHEEK HEBT AFBETAALD?

Voor mensen met inkomens tot €68.507,- gaat het belastingtarief omlaag van 37,35% naar 37,10%. De komende jaren zal die belasting verder omlaag gaan tot 37,03% in 2024. We houden daardoor netto een klein beetje extra geld over. Ook voor gepensioneerden met inkomens tot €35.000 gaat het belastingtarief omlaag. De komende jaren gaat het tarief van 19.45% in 2020 stapsgewijs naar 19,13% in 2024. Daarnaast gaat ook de algemene heffingskorting omhoog. Ook dat houdt in dat je meer overhoudt. De heffingskorting wordt lager naarmate je loon hoger is. Bij een lager loon hoort dus een hogere heffingskorting.

Ook de arbeidskorting wordt verhoogd, het bedrag dat werkenden belastingvrij mogen verdienen. Die verhoging stond eigenlijk op de planning voor 2022, maar die is dus een jaar vervroegd. Ook dat is dus goed nieuws, want ook daardoor houd je netto meer over.

De overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt gaat omlaag van 2% naar 0%. Een starter is hierbij iemand tussen de 18 en 35 jaar die een eerste woning koopt. Dat kan flink wat geld schelen. Omdat je maar 100% van de woningwaarde mag lenen, moet je de kosten koper zelf financieren. Stel dat je een huis koopt van €200.000,-, dan is de nu overdrachtsbelasting €4000,-. Voor starters wordt deze vanaf 2021 €0,-. Wat er van de kosten koper overblijft zijn natuurlijk wel onder andere taxatiekosten, advieskosten en notariskosten. Op dit plan is echter wel wat kritiek. Economen denken namelijk dat starters die nu al hebben gespaard voor de kosten koper inclusief de overdrachtsbelasting, dit geld volgend jaar zullen gebruiken om te overbieden op woningen om toch het huis te kunnen bemachtigen. Er wordt verwacht dat dit de huizenprijzen in het starterssegment verder omhoog zal stuwen.

WIJ LOSSEN EXTRA AF OP ONZE HYPOTHEEK, WAT HEEFT DAT VOOR INVLOED OP DE HYPOTHEEKRENTEAFTREK?

De overdrachtsbelasting voor mensen die een huis kopen als beleggingsobject gaat van 2% naar 8%. Dit is om dit soort aankopen te ontmoedigen zodat er meer woningen overblijven voor mensen die er zelf in willen gaan wonen. In het voorbeeld hiervoor moest er €4000,- overdrachtsbelasting (2%)worden betaald bij een huis van €200.000,-. Bij 8% is de overdrachtsbelasting €16.000,-. Ook op dit plan is wat kritiek, omdat het de vraag is of dit beleggers zal afschrikken of dat zij de huren zullen verhogen om deze extra kosten eruit te halen.

Ben je een hele goede spaarder of heb je ander vermogen? Dan is er wederom goed nieuws. Het heffingsvrij vermogen gaat van €30.846,- naar €50.000,- per persoon. Voor fiscaal partners is het heffingsvrij vermogen het dubbele. Dit betekent dat je over je eerste €50.000 vermogen geen belasting hoeft te betalen. Daar tegenover staat wel dat het fictief rendement en het belastingtarief boven de grens van €50.000 wel iets stijgt. Eerlijkheid gebied te zeggen dat wij nog laaaang niet aan deze grens komen, maar mocht dit in de toekomst wel het geval zijn, gaan we nog meer aflossen op onze hypotheek, omdat je ook na aflossing huis in box 1 valt.

Al met al veranderen er dus wel een paar dingen in 2021, waarvan de meeste zaken dus in ons voordeel. Op papier gaan de meeste mensen er op vooruit, maar wat we daadwerkelijk extra kunnen kopen ligt ook een beetje aan de inflatie, loonstijgingen en de prijzen in de winkels. Wil je nog meer informatie? Die vind je op de site van de Belastingdienst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment