De aanvullende zorgverzekering in 2021

aanvullende zorgverzekering 2021

Zoals beloofd vandaag een blog over de aanvullende zorgverzekering en de zorgverzekering voor kinderen. Vrijdag heb ik een blog geschreven over de basisverzekering en waar je op moet letten bij het afsluiten van een basisverzekering. Maar omdat er zo veel te vertellen valt over de zorgverzekering besloot ik de onderwerpen aanvullend en kinderen in een nieuwe blog te behandelen. We hebben het dus al gehad over de verschillende polissen in de basisverzekering (restitutie-, natura- en budgetpolis). We hebben het al gehad over de hoogte van het eigenrisico, waar je eigen risico over moet betalen en wat het verschil is tussen het eigen risico en de eigen bijdrage. Tot slot heb ik de collectiviteit behandeld. Nu dus de aanvullende verzekering.

De aanvullende verzekering is voor zorg die niet in de basisverzekering verzekerd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapie, anticonceptie, alternatieve geneeswijzen of een brillen- en lenzen vergoeding. Ook willen mensen vaak de eigen bijdrage van de kraamzorg aanvullend verzekeren. Waar de inhoud van de basisverzekering wordt vastgesteld door de overheid, zijn verzekeraars helemaal vrij in het samenstellen van hun aanvullende pakketten. Dat maakt een aanvullend pakket lastig vergelijken. Over zorg dat verzekerd is in een aanvullend pakket betaal je nooit eigen risico. Eigen risico is namelijk alleen voor zorg in de basisverzekering. Wat helpt is uitzoeken welke zorg je verwacht nodig te hebben en daar een passend pakket bij zoeken. Bereken ook of het goedkoper is om jezelf aanvullend te verzekeren of dat uit eigen zak betalen goedkoper is.

Zo had ik eigenlijk alleen fysiotherapie nodig maar ik vond een pakket waar andere zorg ook verzekerd was die ik ook kon gebruiken. Daardoor heb ik de prijs er dubbel en dwars uit gekregen. Als ik alleen fysio had gebruikt had ik het net zo goed zelf kunnen betalen, de prijs van al die behandelingen en het aanvullende pakket was ongeveer gelijk. Maar met het aanvullende pakket kreeg ik ook €75,- brillenvergoeding, dus ik heb een nieuwe bril gehaald. Ook was anticonceptie meeverzekerd, wat ik normaal uit eigen zak betaal maar nu dus kon declareren. Ook zag ik dat huidbehandelingen voor €200,- verzekerd waren. Ik heb daar dus nog gebruik van gemaakt door naar een huidtherapeut te gaan voor mijn gezicht. Omdat ik volgend jaar niet verwacht fysiotherapie nodig te hebben, ga ik voor 2021 geen aanvullend pakket nemen.

Zoals hierboven al genoemd zijn zorgverzekeraars vrij in de samenstelling van hun aanvullende pakket. Daarom is het handig om van tevoren uit te zoeken welke zorg je nodig hebt en hoeveel je daarvan nodig hebt. Ga het pakket erbij zoeken die qua kosten en inhoud het beste bij je wensen past. Houd wel in je achterhoofd dat een zorgverzekeraar niet verplicht is je aan te nemen voor een aanvullend pakket. Voor de basisverzekering mag een zorgverzekeraar je niet wijzigen, voor het aanvullende pakket dus wel. Ben je chronisch ziek en heb je erg veel zorg nodig, dan is het misschien beter te blijven zitten bij je huidige verzekering als daar alles in zit wat je nodig hebt.

Dan de tandzorg. Veel menden gaan gewoon twee keer per jaar op controle en hebben over het algemeen geen hoge kosten. Misschien beetje tandsteen verwijderen, gaatje vullen. Heb je nooit gaatjes en heb je elk jaar voor €50,- tandartskosten, vraag jezelf dan af hoeveel je jaarlijks betaalt voor je tandverzekering. Wellicht is het dan voordeliger die kosten zelf te betalen en tandzorg niet mee te verzekeren. Ben je bang voor een hoge rekening en heb je tandzorg liever toch verzekerd, dan gewoon doen natuurlijk.

Als laatste: de kinderen tot 18 jaar. Zij zijn gratis verzekerd voor de basisverzekering en tandzorg. Zij betalen geen eigen risico, wel eigen bijdrage. Voor fysiotherapie zijn zij standaard gratis verzekerd, de rest van de aanvullende zorg is niet gratis verzekerd. Kinderen hebben dezelfde verzekering als de ouder waarbij ze op de polis staan. Ouders mogen zelf kiezen of ze bij moeder of vader op de polis komen te staan. Het meest voordelig is het om ze bij degene te laten bijschrijven bij de ouder die de meest uitgebreide verzekering heeft. Maakt niet zo veel uit als beide ouders alleen een basisverzekering hebben, wel als de ene alleen een basisverzekering heeft en de ander zeer uitgebreid aanvullend is verzekerd. Want kinderen zijn dus wel gratis meeverzekerd bij het aanvullende pakket van de ouder waar ze bij staan. Aanvullende zorg uit het pakket van de ouder wordt dan dus wél vergoed.

Vergelijken van de zorgverzekering doe ik overigens het liefst bij Pricewise. Je kunt daar invullen welke zorg je nodig hebt en hoe hoog je je eigen risico wil hebben. Dan komt de goedkoopste verzekering vanzelf naar boven drijven. Mijn vriend en ik zijn er inmiddels al uit welk pakket wij willen hebben. Vriend een basisverzekering met aanvullende tandzorg tot €250,- en maximaal eigen risico, en ik een basisverzekering met aanvullende tandzorg tot €250,- en alleen het verplichte eigen risico. Overstappen doe je voor 31 december 23:59 uur, je nieuwe verzekering zegt je oude verzekering op. Hoef je verder niets voor te doen. In principe mag je je ook nog inschrijven bij een andere zorgverzekeraar in januari, voorwaarde is wel dat je je oude verzekering dan zelf wel voor 31 december hebt opgezegd. Succes met vergelijken en overstappen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment