Financieel goed voornemen voor 2020: Een Spaarchallenge

Last modified date

Comments: 4

spaarchallenge 2020. Spaarplan.

Een spaarchallenge aangaan als voornemen in 2020. Houd je dat vol? “Goede voornemens zijn vaak gedoemd om te mislukken.” Uitspraak van onder andere mijn weegschaal. Maar als je jezelf nu eens een financieel laagdrempelig doel stelt dat je daadwerkelijk kunt halen? Óók als je wat minder te besteden hebt. Hieronder kun je een aantal spaarchallenges vinden die je kunnen helpen om aan het einde van het jaar een fijn zakcentje over te houden.

52-weken spaarchallenge
De 52-weken challenge

De 52-weken challenge. Deze uitdaging werkt als volgt. Je pakt een pot, of spaarrekening. In week 1 stop je er 1 euro in. In week 2 stop je er 2 euro in. In week 3 stop je er 3 euro in. Dat gaat zo door en aan het einde van het jaar, in week 52, stop je er 52 euro in. Als je dit netjes elke week volhoud, en steeds op een vaste dag geld in de pot stopt, heb je aan het einde van het jaar 1378 euro gespaard! Heb je nu aan het einde van het jaar over het algemeen wat minder geld over (Sinterklaas, Kerst, Sinterkerstennieuw), dan kun je de challenge ook andersom doen. 52 euro in week 1, 50 euro in week 2, etcetera.

De 366-dagen challenge. 2020 is een schrikkeljaar! Komt goed uit voor deze challenge, want een dag extra tijd om te sparen. Deze challenge is heel geschikt als je niet zo veel te besteden hebt. Ook voor deze challenge heb je een pot nodig, maar ik denk dat het handiger is om dit op een spaarrekening te doen. Je leest zo waarom. Op dag 1 doe je 1 cent in de pot. Op dag 2 doe je 2 cent in de pot, op dag 3 doe je 3 cent in de pot. Is goed te hebben, toch? Uiteindelijk doe je op dag 366 dus 366 cent in de pot, ofwel 3,66 euro. Nu kun je denken dat je daar toch geen bal mee opschiet, zulke kleine bedragen. Maaarrrr.. door dit te doen spaar je maar liefst 671,61 euro bij elkaar in een schrikkeljaar! In een normaal jaar spaar je 667,95. Voor deze challenge geldt hetzelfde als voor de vorige: je kunt hem ook andersom doen. 366 cent op dag 1, 365 cent op dag 2, etcetera.

De wisselgeld challenge. Wat je aan het einde van het jaar gaat overhouden is bij deze challenge helemaal aan jezelf. Met fysiek wisselgeld is dit wel een stuk makkelijker. Bij deze challenge spreek je met jezelf af dat je al het muntgeld waar je mee thuis komt in een spaarpot doet. Dit kan een aardig bedrag opleveren als je ook je je één- en twee-euromunten in de spaarpot stopt. Kun je je dat niet veroorloven, kies er dan voor om bijvoorbeeld alle muntjes onder de euro in de pot te stoppen. Of alle muntjes van 50 cent.

De 1% challenge. De opbrengst van deze challenge hangt eigenlijk af van je inkomen. Je gaat namelijk een percentage van je inkomen sparen. In januari begin je met 1% van je totale inkomen. Stel dat je 2000 euro netto verdiend, ga je daar dus 20 euro van sparen. In februari spaar je 2%. Je legt dus 40 euro opzij deze maand. In maart spaar je 3%, 60 euro dus. Omdat je elke maand een klein beetje meer opzij legt, kun je elke maand een beetje meer wennen aan minder uitgeven. Als je dit een jaar doet heb je aan het einde van het jaar wel 1560 euro gespaard met een netto inkomen van 2000 euro!

Je kunt jezelf ook uitdagen op andere manieren geld te besparen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af om een X aantal maanden geen nieuwe kleding te kopen. Dat je een X aantal maanden geen prulletjes voor in huis koopt. Wegblijft uit de winkel waar je altijd bezwijkt voor dat leuke vaasje of dat handige keukenhulpje dat je eigenlijk toch niet gaat gebruiken. Of kijk eens of je een week lang voor 3 euro per persoon per dag boodschappen kunt doen. Of een week lang voor 10 euro per persoon. Voor 2 personen moet je je boodschappen dan voor 20 euro doen.

Voor de echte fanatiekelingen: doe twee challenges tegelijk! Kies bijvoorbeeld voor de 52-weken challenge en combineer die met de uitdaging 4 maanden geen kleding te kopen bijvoorbeeld.

Zoals je kunt zien hierboven heb je eigenlijk geen excuus om het nieuwe jaar níét in te luiden zonder financieel goed voornemen! Succes!

4 Responses

  1. Ik doe de 1% challenge, super leuk! Maar wel andersom, zodat ik wel in december de 1% (de goedkope maand) heb.
    En ‘gewoon’ sparen in een spaarpot, al het wisselgeld.

  2. Ik gebruik cash enveloppen voor al mijn variabele uitgaven. Het wisselgeld gaat hier in een spaarpot als extraatje voor de zomervakantie.
    Voor eens een ijsje halen of een terrasje nemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment