Sparen voor je kind, hoe pak je dat aan?

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 0

Hoe kun je sparen voor je kind?

Als ouder wil je het beste voor je kind, zowel nu als in de toekomst. Het opvoeden van een kind is best duur. Vooral als het gaat om de kosten voor onderwijs, studie en toekomstige uitgaven. Om ervoor te zorgen dat je kind op een dag een goede start kan maken in het leven, is het handig om nu alvast na te denken over hoe je dat kan bekostigen. Hoe kun je sparen voor je kind?

Hieronder bespreken we enkele tips en suggesties om zelf te sparen voor je kind. We laten je zien hoe je een budget en spaarplan kunt maken en welke producten er beschikbaar zijn om te sparen voor je kind. Ook vertellen we hoe je gebruik kunt maken van bijvoorbeeld kindgebonden budget en kinderbijslag. Door deze tips te volgen en slim om te gaan met je financiën, kun je als ouder investeren in de toekomst van je kind en ervoor zorgen dat hij of zij op een dag een goede start kan maken in het leven.

1. Open een spaarrekening voor je kind.

Een van de gemakkelijkste manieren om te sparen voor je kind is door een spaarrekening te openen. Dit kan al vanaf de geboorte van je kind, zodra je het BSN van je kind hebt ontvangen. Door regelmatig geld op deze rekening te storten, kan het geld langzaam maar zeker groeien. Vooral als er rente over het saldo wordt gegeven. Er zijn speciale rekeningen voor kinderen welke meestal een hogere rente bieden dan normale spaarrekeningen. Zo zijn de hoogste rentes op dit moment voor kinderspaarrekeningen 1,00% bij Argenta (Jongerenspaarrekening), 0,90% bij ASN (ASN Jeugsparen)  en 0,60% bij de Rabobank (Rabo RegenboogRekening). Kijk HIER naar de actuele rentes.

2. Maak een budget en spaarplan.

Veel ouders kunnen niet lukraak beginnen met sparen voor hun kind. Het is belangrijk om te weten hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en wat de vaste uitgaven zijn. Lees HIER hoe je dat kunt doen. Op basis hiervan kun je een budget maken en een spaarplan opstellen. Hiermee kun je bepalen hoeveel geld er maandelijks opzij gezet kan worden voor je kind. Zo hebben wij bij de geboorte van onze dochter bepaald dat we €30,- per maand gingen sparen. Bij elke salarisverhoging voegen we €5,- toe aan dat maandelijkse bedrag. We sparen nu €50,- per maand, maar zijn aan het kijken of we nog op een andere manier geld opzij kunnen zetten.

3. Overweeg beleggen.

Als je op zoek bent naar een manier om op lange termijn te sparen, dan is beleggen wellicht iets voor jou. Hierbij wordt het geld geïnvesteerd in bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Beleggen brengt echter wel risico’s met zich mee, dus het is belangrijk om je goed te laten informeren voordat je hieraan begint.

4. Maak gebruik van kindgebonden budget en kinderbijslag.

Als ouder heb je recht op kindgebonden budget en kinderbijslag. Het kindgebonden budget is een toeslag die je kunt krijgen als je kinderen hebt en een laag inkomen. De kinderbijslag is een bijdrage die je krijgt voor de kosten van de opvoeding van je kind en waar alle ouders recht op hebben. Sommige ouders sparen bijvoorbeeld de kinderbijslag voor hun kinderen.

5. Verkoop de spullen van je kinderen.

Klinkt heel rigoreus, maar bedoel ik niet zo. Om meer te sparen voor je kind, zou je de spullen die zij niet meer gebruiken kunnen verkopen en de opbrengst daarvan kunnen sparen. Uit de wieg gegroeid en verkocht voor €40,-, op de kinderspaarrekening. Loopfiets te klein en verkocht voor €10,-, op de kinderspaarrekening ermee!

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Als je nu alvast begint met sparen kun je ervoor zorgen dat je kind op een dag een goede start kan maken in het leven. Door het maken van een budget en spaarplan, het openen van een spaarrekening, het overwegen van beleggen en het slim omgaan met financiële steun zoals kindgebonden budget en kinderbijslag, kun je als ouder investeren in de toekomst van je kind. Door te sparen voor je kind geef je hem of haar niet alleen financiële zekerheid. Je geeft je kind ook de kans om te kunnen studeren, reizen, en hun dromen waar te maken. Door deze tips en suggesties te volgen, kun je als ouder met een baby vandaag nog beginnen met sparen voor de toekomst van je kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie