Waarom social distancing goed is voor onze gezondheid en portemonnee.

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 5

social distancing coronavirus

Van een nood een deugd maken. Is dat even een spreekwoord die van toepassing is op deze tijd! We moeten natuurlijk allemaal zo veel mogelijk binnen blijven vanwege het coronavirus. En dat is ook heel belangrijk. De kans op besmetting met het coronavirus is daardoor een stuk kleiner. Mocht je je de toespraak van Mark Rutte herinneren die zei dat een grote groep van de bevolking toch ziek zal worden en denk je nu dat je dan net zo goed naar buiten kunt? Dat is een slecht idee.

Rutte noemde groepsimmuniteit. Op social media las ik meteen een heleboel reacties van mensen die het ronduit achterlijk vonden dat hij iedereen maar wilt laten besmetten voor die groepsimmuniteit en dat hij al die doden die daarmee komen niet erg vind, ook niet waar! Ik vind het idee redelijk briljant namelijk. Als we niets doen, wordt waarschijnlijk 70% van de bevolking ziek. En dan met name de zwakkere mensen. Als iedereen tegelijk ziek wordt, worden ziekenhuizen overspoeld met ernstig zieke mensen en zullen er inderdaad heel veel mensen dood gaan. Maar het idee van groepsimmuniteit is dat we zo veel mogelijk binnen blijven, en dat geleidelijk 60% van de bevolking ziek wordt. En dan vooral de mensen die gezond zijn. Zij mogen nog naar het werk als het nodig is, en boodschappen doen. Zo krijg je langzame verspreiding onder gezonde mensen, is mijn beredenatie. Groepsimmuniteit treed op als minimaal 60%, maar liever meer, van de bevolking geïnfecteerd is geweest. De gezonde mensen zijn dan ziek geweest, hebben misschien met een hele hoop op de IC gelegen, maar de meest kwetsbare groep wordt ontzien. Op die manier zou het aantal doden ook moeten worden beperkt.

En ik vind dat superlogisch en hoop dat deze methode werkt. Er zijn een hele hoop mensen die daar anders over denken. Dat is prima, want dat is eigenlijk ook niet waar ik het vandaag over wilde hebben. We zitten natuurlijk met zijn allen binnenshuis te koekeloeren. Je kunt je tijd met allerlei zaken vullen. Ik heb bijvoorbeeld eindelijk tijd voor mijn eigen hobby, dat al stil ligt sinds de geboorte van mijn dochter. Mensen ruimen massaal hun huizen en tuinen op. Spelen spelletjes, leggen een puzzel of lezen weer eens een boek. Ik durf ook wel een wedje te doen over een geboortegolf over negen maanden.

Maar heb je al gedacht aan de centen die je bespaart nu alles dicht en verboden is? Ik doe dus alleen nog maar boodschappen. Wel iets meer als voorheen, omdat we nu zeven dagen per week thuis ontbijten, lunchen, dineren en snacken. Maar in het normale leven lunchen we in het weekend wel eens buiten de deur, of halen we een frietje af. Onze frietboer is dicht, en overstappen voelt een beetje als verraad, dus dat doen we niet. De cafés en restaurantjes waar we wel eens komen zijn eveneens dicht. Dus ja, daar gaat geen geld meer heen. Naar de dierentuin of een pretpark kan ook niet, waar wij toch ook wel eens te vinden zijn. Ook bezoeken we even geen familie meer. Dus het scheelt voor ons ook flink wat benzine. Ik verwacht dat de maatregelen op zijn vroegst tot eind april zullen duren, al zou ik ook niet gek opkijken als het naar half mei wordt doorgetrokken. Maak dus van de nood een deugd en spaar de centen die je anders zou opmaken aan ááál die andere dingen die nu niet meer mogen.

Ik denk dat ons thuis een goede financiële maand te wachten staat. Wij gaan ook echt proberen de komende tijd zo min mogelijk uit te geven, ik zou nu ook echt niet weten waar aan, want die uitjes zijn ons zwakke punt. Ik vind het leven nu wel een beetje saai, zo binnen zitten de hele dag. Maar het is even superbelangrijk dus houden we ons zo goed mogelijk aan de maatregelen en adviezen. Daarnaast hoop ik natuurlijk gewoon dat het virus zo snel mogelijk verdwijnt.

5 reacties

  1. hier juist meer geld uitgegeven doordat ik niet kan inkopen zoals voorheen,geen 50% afprijzingen en 35%.meer uitgeven omdat je zo min mogelijk gaat boodschappen doen,meer uitgevend omdat je min of meer verwacht dat er meer sluitingen komen en je minder weg mag dus wil je bv klussen in huis en de tuin en tja daar schaf je nu wat spullen voor aan voor als het niet meer kan.uiteindelijk zal het bedrag zich deels wel weer opheffen.materialen om te klussen hadden er toch al moeten komen maar nu iets sneller.boodschappen halen ook alleen nu wat meer omdat we niet weg willen naar de supermarkt enz.

    • Over die afprijzingen in de supermarkt heb je absoluut gelijk. Alles gaat op dus valt er weinig af te prijzen inderdaad!

  2. In Italië lijkt het aantal besmettingen nu af te nemen. Social distancing werkt, dus! Hopelijk gaat dat daar zo door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie