Welke spaarpotjes hebben wij?

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 2

spaarpotjes beginnen met sparen

Wij zijn heus nog geen echte pro’s wat sparen betreft. Onze ogen zijn nog niet zo lang geleden geopend. Wat we wel hebben gedaan is wat afstand creëren tussen onze lopende rekening en onze spaarrekening. Dit hebben we gedaan omdat we anders veel te snel spaargeld weer terug boekten naar onze lopende rekening. Nu schrijven we alleen nog geld over naar de spaarrekening dat we over hebben, en dat doen we aan het begin van de maand. Dat wordt ook wel ‘Pay yourself first’ genoemd.

Wij hebben dus een lopende rekening, waar ook een spaarrekening aan zit. Op de lopende rekening staat geld dat we die maand nodig hebben voor de vaste lasten en ons ‘leefgeld’. Dat is geld wat we gebruiken voor boodschappen, kleding, benzine, noem maar op. Omdat ik een KASBOEKJE bij houd, weet ik precies wat we elke maand nodig hebben. De rest wordt verdeeld over spaarpotjes bij een andere bank. Op de spaarrekening bij onze lopende rekening staat een bedrag van 150 euro, dat blijft daar in principe staan, tenzij we die maand een onverwachte wat grotere uitgave doen bijvoorbeeld.

Bij een andere bank hebben wij een spaarrekening die onderverdeeld is in verschillende potjes. De belangrijkste is de ‘Buffer’. Daarop storten we geld voor grote uitgaven zoals de gemeentelijke belastingen, zorgverzekeringen -die betalen we per jaar- en voor het geval we het tijdelijk moeten doen met minder inkomen. Daar hebben we verder geen spaardoel aan gehangen, wat we bij de andere potjes wel hebben gedaan.

80% van de Nederlanders spaart.

Bron: Nibud

Het potje ‘Bruiloft’ spreekt voor zich. Ook daar gaat elke maand een bedrag heen. We weten nog niet precies wanneer we gaan trouwen en hoe we de dag willen invullen, maar dat het wat centen gaat kosten is zeker dus kunnen we er maar beter alvast voor sparen. Het potje ‘Transmongolië Express’ spreekt ook een beetje voor zich. En is een beetje gerelateerd aan de bruiloft, want deze reis willen we daarna gaan maken. Bij deze twee potjes hebben we dan ook een spaardoel. Je vult gewoon in hoeveel je wilt sparen tot aan welke datum en dan krijg je er een bedrag uit dat je zou moeten sparen per maand.

Als laatste heb ik een potje gemaakt voor de spaarchallenge 2020. Wij doen zelf de 52-weken challenge en elke week maak ik dus een bedrag over naar dit potje. Ook hier hangt een spaardoel aan, want op 31 december moet daar 1378 euro in zitten als we het goed doen. Dit geld probeer ik te sparen van ons leefgeld. Dat motiveert om nog even iets beter te letten op de uitgaven. Voor ons valt dat in het begin nog mee, 1 euro in week 1, 2 euro in week 2. Maar na een tijdje gaat het wel een uitdaging worden om het geld bij elkaar te krijgen. Ik hoop dat het lukt.

Hoe spaar jij? Werkt het voor jou of is er juist nog werk aan de winkel?

2 reacties

 1. Ik ben 55+ en zit in een andere levensfase. We zijn sinds 12 jaar een samengesteld gezin met 5 nu volwassen kinderen waarvan de laatste vorig jaar de deur uit ging.
  Man is ZZP-er met een wisselend inkomen en ik heb ontslag genomen toen ik 50 werd.
  Wij hebben verschillende spaarpotten:
  -Huisdieren (hond, 3 katten, kippen). Hier wordt voer van betaald en eventueel de dierenarts.
  -Medisch. Voor alle kosten die niet vergoed worden door de zorgverzekering.
  -Hypotheek. We lossen extra af en het verschil in maandbedrag stort ik op deze rekening, net als extraatjes. Zodra ik 500 euro heb, doe ik een extra aflossing.
  -Gewoon. Voor de bekende kapotte wasmachine e.d.
  Daarnaast spaart mijn man vanuit zijn bedrijf voor “later”, omdat hij sinds hij ZZP-er is, geen pensioen meer opbouwt.

  • Wat goed! Ik heb zelf een beetje zitten twijfelen over wel of geen potje voor de kat, maar ik heb dat niet gedaan omdat voer gewoon bij de supermarkt vandaan komt, en de brokken 2 keer per jaar 30 euro online. Onze kat heeft vorig jaar een beetje lopen sukkelen met haar gezondheid, maar de dierenartskosten hebben we uiteindelijk uit de buffer gehaald. Maar als ik meer huisdieren zou hebben, zoals jij, had ik daar zeker een potje voor gemaakt. Leuk trouwens, kippen! Als wij ooit nog een huis met grote tuin kopen, wil ik ook kippen haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie