Pay yourself first: de uitleg.

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 0

Het belang van budgetteren: houd controle over je financiën

Ongeveer een jaar geleden… nee. Exact een jaar geleden is mijn money mindset 180 graden gedraaid. Het was niet zo dat we elke maand geld te kort kwamen, ik vond een jaar geleden al dat we onze zaakjes echt al goed op orde hadden. Maar toen kwam ik op een forum een onderwerp tegen over geld, en toen ben ik me écht gaan verdiepen in wat geld nu eigenlijk voor je kan doen. Nu weet iedereen heus wel wat geld is en dat je er je eten mee kunt kopen en je Netflix er van kan betalen, maar meer doen de meeste mensen er doorgaans niet mee. Ze leven van salaris naar salaris en om heel eerlijk te zijn deden wij dat ook een beetje. Totdat ik vond dat we meer zouden moeten overhouden met onze salarissen en veeeeel meer gingen sparen door Pay yourself first.

Dus ik ben ervoor gaan zitten en ben begonnen met het maken van een overzicht. En, beste lezers, ik schrok. We gaven gemiddeld €800,- uit aan eten. Door dat overzicht en door op te letten zijn we erachter dat we ook kunnen eten voor €350,- per maand. Hoe we dat hebben bereikt lees je HIER. Dat overzicht is superbelangrijk om te weten wat er per maand allemaal in komt, en wat er allemaal uit gaat. En dus ook wat je (in theorie) zou moeten overhouden om te sparen. Of om te beleggen. Net wat jij wilt. Hoe ik zelf dat overzicht heb gemaakt lees je HIER.

Als je eenmaal weet wat voor uitgaven je allemaal hebt, is het dus tijd om te bepalen of je die uitgaven acceptabel vind. Kijk waar je te veel aan uitgeeft en geef jezelf een maandelijks budget. Hierdoor zou je al meer moeten overhouden. Vergelijk je vaste lasten op PriceWise en stap over als je elders goedkoper terecht kunt met je energie, autoverzekering, alles-in-één pakket. Je kunt gegarandeerd besparen. Neem ook je abonnementen onder de loep. Heb je ze nog allemaal nodig? Bij twijfel: opzeggen die handel. Ook hierdoor houd je meer over.

Maar dan: je loon wordt gestort. Je leeft je leven, probeert je zo goed mogelijk aan je budgetten te houden. En dan ineens is je geld op en heb je alsnog niets gespaard. Been there, done that. En je weet niet meer waar dat bedrag is gebleven dat je eigenlijk had willen sparen. Totdat je hoort van de term Pay yourself first. Sinds wij dit thuis zelf toepassen, is onze spaarrekening zo flink gegroeid in 12 maanden tijd dat we kunnen zeggen dat we nog nooit zoveel spaargeld hebben gehad. En dat dus ook nog in een relatief korte periode. De voorgaande 7 jaar kwamen we niet eens in de buurt.

Pay yourself first is echt supersimpel. Het houd namelijk gewoon in, dat je je spaarpot (of beleggingsportefeuille) spekt op de dag dat je loon gestort word. Houd je op papier €300,- in de maand over? Dan op de dag van het loon €300,- naar de spaar. Wij hebben die spaarrekening bij een andere bank waardoor het langer duurt voordat wij het geld eventueel weer kunnen terugschrijven als we het toch nodig hebben. Dat werpt voor ons een drempel op, want dat is niet handig. Daardoor proberen wij ons echt te houden aan het saldo op onze lopende rekening. Mijn verloofde krijgt maandelijks loon, van hem gaat de helft van ons maandelijkse spaardoel meteen naar onze spaarpotjes/beleggingen. Ik krijg wekelijks loon en stort daarvan dus wekelijks minimaal de helft daarvan naar onze spaarpotjes. Op deze manier sparen wij dus gegarandeerd.

Die drempel die ik eerder benoemde is tweeledig als je je geld al op een spaarrekening, eventueel bij een andere bank, hebt staan. Zoals ik zei duurt het even voor je het geld teruggeschreven hebt naar je lopende rekening, mocht je het toch nodig hebben. Maar kun je je voorstellen hoe het is als je trots die centen aan het begin van de maand naar je spaarrekening hebt overgemaakt, je hebt een nieuw persoonlijk record gevestigd, en 3 weken later moet je er weer €100,- van af halen. Dat is echt niet zo tofjes. Die doet zeer. Dat is voor ons dus dubbel die motivatie om het te doen met de centen die we onszelf -in ons excelbestandje- toestaan om uit te geven. Waar overigens ook gewoon leuke dingen tussen zitten, alleen met mate.

Hoe doe jij dit zelf? En lukt het om goed te sparen? Heb je iets aan deze tip? Laat het me vooral weten! Succes met sparen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie