De Uitvaartverzekering. Wel of niet doen?

uitvaartverzekering wel of niet

Ik ben nog maar 26 jaar oud en één van de laatste dingen waar ik nu aan zou willen denken is een uitvaartverzekering. Over 75 jaar wil ik eigenlijk pas gaan nadenken over het moment dat ik het lang der levenden ga verlaten. En aangezien ik eigenlijk wil besparen op mijn uitgaven is dit er nou net eentje die ik een tijdje voor me uit heb geschoven. Maar ik zat me wel af te vragen wie er zou gaan betalen voor mijn uitvaart, mocht ik per ongeluk toch ineens het hoekje om gaan.

Daarbij heb ik verschillende overwegingen gemaakt. Ten eerste kwam mijn vader een tijdje geleden ineens met een polis aanzetten. Mijn ouders hadden dus al een verzekering voor mij afgesloten toen ik jong was met een bedrag van €1700,-. Dat is voor nu een mooi beginnetje maar dit zet tegenwoordig natuurlijk geen zoden meer aan de dijk. Op de site van het Nibud kan ik namelijk lezen dat een gemiddelde uitvaart €7500,- kost. De kosten voor een crematie liggen lager als voor een begrafenis. Maar heel eerlijk, zo’n bedrag hebben we niet even op een plank liggen ergens. En dit was voor mij misschien wel de belangrijkste reden om een uitvaartverzekering af te sluiten. Ik wil niet dat mijn nabestaanden opdraaien voor de kosten van mijn uitvaart, dus ik heb uiteindelijk wél een uitvaartverzekering afgesloten. Heb je nu wel zelf een potje voor je uitvaart? Dan hoef je wellicht geen uitvaartverzekering af te sluiten.

Net als dat er verschillende soorten zorgverzekeringen zijn, zijn er ook verschillende typen uitvaartverzekeringen. Zo kun je kiezen voor een Natura polis. Dit houdt in dat je kiest om een bepaald bedrag te verzekeren, maar dat bedrag word uitbetaald in diensten. Het geld wordt dus niet op een rekening gestort, maar daarvan word wel de kist, de bloemen, de rouwkaarten en de rest betaald. Er kan ook gekozen worden voor een Kapitaal polis. Dit betekend dat er een bedrag wordt uitgekeerd. Daarvan kunnen nabestaanden de uitvaart betalen.

Daarnaast kijk je ook naar het bedrag dat je wilt verzekeren. Dat is heel persoonlijk en ligt aan je wensen. Een crematie kost nu rond de €6500,- en een begrafenis kost rond de €8000,-. Ik heb zelf gekozen voor een natura polis ter waarde van €5000,- omdat ik een crematie zou willen. Daarbij heb ik meegenomen dat er dus al een afbetaalde polis vanuit mijn ouders is, en eventuele extra kosten kunnen dan van het spaargeld worden betaald. Ik verwacht dat dat niet of nauwelijks zal zijn. Waar je bij het afsluiten van een uitvaartverzekering ook nog rekening mee kunt houden is dat uitvaarten in de loop van de tijd steeds een beetje duurder worden. Je kunt er voor kiezen je polis te laten indexeren. Dat betekend dat er elk jaar gekeken word wat de gemiddelde prijsstijging van een uitvaart is. Het verzekerde bedrag gaat dan omhoog, maar de premie die je betaald ook. Die optie kun je vaak aan- of uitvinken. Ik heb er zelf voor gekozen om niet te indexeren. Het verzekerde bedrag blijft bij mij dus hetzelfde, en de premie ook.

Wat voor mij ook nog belangrijk was is dat mijn dochter gratis meeverzekerd zou zijn tot 18 jaar. Ook iets waar ik helemáál niet bij stil wil staan, maar wat toch wel handig is om geregeld te hebben. Er zijn verschillende aanbieders waar je je kind dus kan meeverzekeren. Wanneer je geen kinderen hebt, of ze zijn al ouder als 18, hoef je dit natuurlijk niet mee te nemen.

Nu ik dit zo allemaal op een rijtje zet, zie ik dat er echt een hoop punten zijn om rekening mee te houden, want we zijn er nog niet. Als je er eenmaal uit bent welke polis voor welk verzekerd bedrag je wilt afsluiten, kun je ook nog kiezen voor verschillende looptijden en betalingsmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om tot je 80e premie te betalen per maand. Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld 30 jaar lang premie te betalen, per jaar. Die laatste optie heb ik gekozen. Maar er zijn nog veel meer opties om te uit te kiezen. De reden dat ik voor een looptijd van 30 jaar heb gekozen -en dus een hogere premie per jaar te betalen in plaats van een looptijd tot bijvoorbeeld 80 jaar- is omdat het bedrag dat je in totaal betaald lager wordt, naarmate de looptijd korter is. De looptijd kan nog korter, maar dat vond ik niet nodig. Daarnaast heb ik ook gekozen voor een jaarbetaling, omdat dat ook in totaal weer iets goedkoper is dan een betaling per maand.

Ik heb overigens niet per se voor de goedkoopste aanbieder gekozen, maar voor eentje die aan mijn wensen voldeed en waar ik me goed bij voelde. Dit kan voor iedereen anders zijn. Daarom heb ik hieronder een vergelijkingstool geplaatst waarbij je makkelijk kunt bekijken hoeveel jouw gewenste uitvaart ongeveer gaat kosten. De bedragen in de uitvaarttool zijn gemiddelden. Daar komen ook een paar aanbieders uit waar ik vertrouwen in heb. Mocht je via mijn website bij één van die aanbieders een uitvaartverzekering afsluiten, krijg ik een kleine vergoeding. Dat kost jouw gegarandeerd niets extra, maar je helpt mij er wel heel erg mee. Zie het als gratis bedankje voor het schrijven van dit artikel 😉

2 reacties

  1. Ik snap je reden dat je een uitvaartverzekering neemt vanwege je verantwoordelijkheidsgevoel. Immers heb je het geld niet op je rekening staan. Ik kijk er anders tegenaan. Je neemt een verzekering op basis van een risico dat je loopt. Als je jong bent is dat risico (normaal gezien) laag en ben je dus ”oververzekerd”. Zeker als Nederlander schijnen we erom bekend te staan dat we dat vaak doen (“stel je voor dat”). Ik steek die premie liever in mijn zak (hypotheek/beleggingen) en bouw dit later eventueel aan met een verzekering. Hoe zie jij deze mening (want meer is het niet)?

    • Het klopt inderdaad dat Nederlanders zwaar oververzekerd zijn! En vaak ook nog eens dubbel verzekerd. Ik begrijp jouw mening ook erg goed, want een verzekering is niets anders dan een risico afdekken. En verzekeren zou je alleen moeten doen als je de ‘schade’ niet zelf kunt betalen, dat beschrijf ik hierboven ook. Maar dood gaan we uiteindelijk allemaal en dan is het handig als je een polis hebt. Zoals ik in het artikel schreef, is er voor mij bijvoorbeeld al een afbetaalde polis vanuit mijn ouders. Zelf heb ik nu een aanvullende verzekering voor €5000,- afgesloten. Ik betaal 30 jaar lang 94 euro. Als ik voor die tijd overlijd, heb die 5000 euro, maar na die 30 jaar ook. alleen betaal ik daar 2820 euro voor in totaal. Dus dan kan ik wel 5000 euro gaan sparen op een spaarrekening voor een uitvaart, maar nu krijg ik datzelfde bedrag voor veel minder geld. Dat was voor mij ook wel een belangrijke reden om het te doen. Het is eigenlijk een goede rente. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie