Huiseigenaren opgelet, je WOZ-waarde kán omlaag!

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 12

Geld lenen bij kredietverstrekker

Bezit je een huis, dan is deze blog voor jou. Ook voor mezelf, want wij hebben ook een eigen huis. Wij hebben onze WOZ-beschikking nog niet binnen, maar velen al wel. Wat de laatste weken veel in het nieuws te lezen is geweest is dat onze woonlasten omhoog gaan. Ik ga proberen uit te leggen hoe dat zit en hoe je er misschien voor kunt zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen.

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken en is een methode om de waarde van je woning en andere onroerende zaken te berekenen in Nederland. De peildatum daarvoor is altijd 1 januari van het vorige jaar. Voor 2020 geldt dus dat de WOZ-waarde wordt gegeven van 1 januari 2019. Om die waarde te bepalen kijken gemeenten naar verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de ligging van de woning, het oppervlak en de inhoud. Daarnaast wordt ook gekeken naar de prijzen van verkochte woningen in de omgeving. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van bepaalde belastingen te berekenen. Woon je in een duur huis, dan betaal je dus meer belasting. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de onroerendzaakbelasting (OZB), die je aan je gemeente betaalt. De tarieven zijn in elke gemeente anders maar het gemiddelde ligt rond de 0,13% van de WOZ-waarde.

Daarnaast zijn er meer belastingen die samenhangen met de WOZ-waarde. Hierbij moet je denken aan de belasting die je betaalt aan de waterschappen en soms voor de rioolheffing. Maar ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait), en in sommige gevallen de erfbelasting, vennootschapsbelasting en de schenkbelasting.

Waarom wil ik dit weten, denk je misschien. De WOZ-waarde staat toch vast? En de hoogte van de belastingen dus ook. Nou, niet helemaal dus. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het dus zo dat je meer belasting betaalt als je een duurder huis hebt. Maar wat nou als jouw huis wat minder waard zou zijn voor je gemeente? Dan betaal je dus automatisch dus minder belasting. Heb jij goede reden om te denken dat jouw huis minder waard is dan je gemeente denkt? Omdat er wat zaken zijn verouderd in je huis bijvoorbeeld en de verkochte huizen in de omgeving allemaal goed gerenoveerde woningen zijn? Dan kun je gewoon bezwaar maken bij je gemeente binnen 6 weken na ontvangst van je WOZ-beschikking. Dit kun je zelf doen, maar kan soms wat gedoe opleveren. Als je bezwaar maakt kan de uitkomst dus zijn dat je een lagere WOZ-waarde krijgt, waardoor je dus minder belasting betaalt.

Er zijn nu de laatste jaren in Nederland flink wat bedrijven uit de grond geschoten die voor jou, een particuliere woningbezitter, bezwaar kunnen maken. Daardoor kost het je dus bijna geen tijd meer, en geen gedoe.Dat is niet voor niks, want deze bedrijven hebben succes. Vaak helpen ze jou zelfs gratis. Dat kunnen ze doen omdat ze een onkostenvergoeding krijgen van de gemeente wanneer jouw bezwaar gegrond is verklaard. Bij Bezwaarmaker (zie banner hieronder) hanteren ze No Cure, No Pay. Mocht je bezwaar maken met hun hulp, maar je bezwaar wordt niet gegrond verklaard door de gemeente, dan betaal je dus niets.

Hoe het werkt: Je vult je gegevens in bij Bezwaarmaker en krijgt van hun machtigingen opgestuurd die je moet ondertekenen. Daarmee geef je dus aan dat zij bezwaar mogen voor jou. Bezwaarmaker houd je op de hoogte van het proces, want zij regelen alles voor je. Het kan overigens wel een tijdje duren, want de gemeente heeft tot 31 december de tijd om je bezwaar in behandeling te nemen, en eventueel kunnen ze dit nog 6 weken verlengen. Intussen krijg jij de rekeningen van je belastingen natuurlijk gewoon. En die moet je ook zeker betalen! Maar als jouw bezwaar gegrond wordt verklaard, krijg je het teveel betaalde bedrag dus terug.

Als je een appartement hebt of aangesloten bent bij een VvE, kan bezwaar maken echt flink wat opleveren. Want in DIT artikel van het AD las ik dat bijna alle gemeenten het reserve-potje van de VvE voor groot onderhoud meerekenen in de woningwaarde. Daar heeft iemand laatst een zaak over aangespannen, en gelijk gekregen. Zijn WOZ-waarde ging daardoor van €135.000 naar €130.000. Dat lijkt me toch de moeite waard!

Wij hebben onze WOZ-beschikking helaas nog niet binnen, maar HIER kun je kijken hoe hoog hij is voor jou dit jaar. PS, je kunt de WOZ-waarde van je vrienden ook opzoeken 😉 . Onze conclusie was in ieder geval: wij gaan bezwaar maken mét hulp van Bezwaarmaker. Heb jij ooit al bezwaar gemaakt? En leverde dat wat op?

12 reacties

 1. Ik heb hem binnen en maak geen bezwaar omdat het echt een heel realistisch bedrag is. Ik heb mijn huis 1,5 jaar geleden gekocht en het is gewoon echt in heel goede staat, haha. Er is echt niks waar ik op af kan dingen.

  • Haha nee dan heeft het waarschijnlijk weinig zin. Wij wonen in een appartement en hebben dus een VvE, voor ons heeft het dus waarschijnlijk meer zin 😛

 2. Mooi ik kon het even op je link bekijken. Onze WOZ waarde is flink hoger geworden. Klopt ook wel want de huizen zijn vorig jaar duur verkocht. Helaas gaan we niet verhuizen dus het is gewoon meer betalen.

 3. de gemeente moet het natuurlijk gewoon goed doen, en bezwaar maken houdt de gemeente wakker. Maar die commerciële bureaus: die betalen wij natuurlijk zelf, met ons allen, en daar baal ik van. Dus wees nog slimmer en maak gewoon zelf bezwaar bij je gemeente. Dat kan via de website en soms is een telefoontje al voldoende. (De consumentenbond heeft gratis voorbeeldbrieven.) Dat kost je net zoveel moeite als via een commerciële bezwaarmaker (die heeft immers dezelfde gegevens nodig als de gemeente) en het is ook gratis. Je bespaart per bezwaar de gemeenschap meer dan €500! Want dat moet de gemeente betalen aan een commerciële bezwaarmaker. Dat is toch jammer als ’t ook gratis kan.

  • Ik ben ervan overtuigd dat je met een bureau wel minder tijd kwijt bent, want zij vragen alle gegevens dus op. Verder hoef je niets zelf te regelen. En het klopt, uiteindelijk betaalt de belastingbetaler de rekening van die bureaus, maar waar zou je geen bezwaar maken als je toch al betaalt voor die mensen die wél bezwaar maken en ook nog eens geld terugkrijgen? Het klopt inderdaad dat zo’n bureau een vergoeding krijgt wanneer het bezwaar gegrond wordt verklaard. Maar het is wel makkelijker 😉

   • Dat je toch al betaalt voor de mensen die wel bezwaar maken is echt asociaal denken. Bezwaar maken wanneer je dat met terechte argumenten doet is niet ingewikkeld of tijdrovend en daarom niet het riante bedrag wat zo’n commerciële partij ervoor vangt op kosten van de buren waard.

    • Ik geef hier alleen mijn mening. En ik denk ook dat als gemeentes zo’n last hebben van dit soort bedrijven, er dan toch iets niet helemaal klopt aan de werkwijze van gemeentes. Die bedrijven krijgen namelijk alleen een vergoeding als een bezwaar gegrond is. Ik zeg ook niet dat het per se via zo’n bureau moet, mensen mogen het natuurlijk altijd zelf doen 🙂 Maar bedankt voor je reactie, mensen kunnen het natuurlijk niet altijd met mij eens zijn 🙂

 4. Wij hebben hem vandaag ontvangen, maar gaan zeker geen bezwaar indienen. Wij wonen in het aardbevingsgebied en alle huiseigenaren worden dit jaar gecompenseerd. Voor elk postcode gebied hanteren ze een ander percentage. Dus hoe hoger de WOZ waarde, hoe hoger de vergoeding. Daarentegen zijn wij blij met de hoogte van onze waarde gezien het feit hij enorm is gestegen met 3 jaar terug toen we het kochten. We hebben veel geïnvesteerd en dat zien we nu dus duidelijk terug in de WOZ waarde!

 5. Die commerciële partijen zijn parasieten van de samenleving. Zij proberen snel en gemakkelijk geld te verdienen via een gestandaardiseerde brief die automatisch aangemaakt wordt aan de hand van jouw gegevens. Zoals hierboven al is aangegeven gewoon zelf bezwaar aanmaken eventueel via een voorbeeld brief.

 6. Als je berekend hoeveel euro je het oplevert het bezwaar maken. Dan valt dat nog vies tegen. Want in veel gevallen is de woz waarde redelijk reeel en daalt die misschien 10.000 euro. Dat klinkt veel maar met een ozb tarief van mijn gemeente van 0,1% gaat het hier dus dan om een voordeel van 10 euro. Mochten ze er echt ruim naast zitten is er vaak sprake van een fout en is even bellen met de gemeente en een formeel bezwaarschrift via hun website zo geregeld. Daar is geen bureau voor nodig die we uiteindelijk uit eigen zak betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie