Ik heb het een beetje verknald deze maand! Op geldvlak dan.

geen goede geld maand

Als allereerste een hele erge sorry voor alle vaste lezers! Ik ben tien hele dagen offline geweest. Had te maken met verschillende factoren maar vooral dat onze dochter midden in een ‘sprongetje’ zat. Die heeft dus in één week haar eerste drie tanden gekregen, en ze kan nu ook kruipen en bijna lopen. Nu is het weer goed, maar afgelopen week was even afzien, want ze had er behoorlijk last van. Dus wij ook, want ik heb wallen tot aan mijn tenen. De energie was ver te zoeken, maar nu gaan we er weer voor!

En dat is nodig ook, want ik had dus ook al even mijn huishoudboekje niet bijgehouden. Die heb ik net bijgewerkt en wat een rotmaand, geldtechnisch gezien. Wij hebben €370,- meer uitgegeven dan de bedoeling was, en ook minder gespaard dan we willen. En dat was echt niet omdat we hoge rekeningen hadden. Nee. Dit hebben we helemaal zelf gedaan. En dit kon gebeuren omdat ik gewoon even geen overzicht meer had, en we op de makkelijke toer gingen qua eten. Zo hebben we ons uitjes budget al met €150,- overschreden. En er is meer kleding gekocht dan voorzien. Er is ook nog bijna 50 euro meer uitgegeven aan boodschappen, ondanks dat we inmiddels ook al drie Too Good To Go pakketten hebben opgehaald.

Meer lezen over Too Good To Go doe je hier!

Maar er waren ook een paar noodzakelijke uitgaven die hier niet elke dag gedaan worden. Zo kocht ik een nieuwe bril, want mijn vorige was al zes jaar oud, en sinds mijn zwangerschap dacht ik al dat mijn zicht minder was geworden en dat klopte dus ook. We hebben een aantal jarigen gehad deze maand, dus ons cadeautjes budget is ook flink overschreden. Dus ik snap heel goed waar het geld heen is gegaan, maar sommige dingen hadden niet gehoeven.

Des te meer motivatie om het deze maand anders aan te gaan pakken. Ondanks de verjaardagen van onze dochter, van mij, van drie vrienden en een schoonzus. We hebben de slag te pakken wat Too Good To Go betreft, daar willen we dus veel vaker gebruik van gaan maken. De pakketten bij onze supermarkt zijn over het algemeen goed genoeg om nog twee dagen van te eten. Gisteren heb ik weer een pakket opgehaald. Daarin zat een zakje andijvie, 2 kg biologische aardappelen, 750 gr varkenshaasjes en een hele kruimelvlaai. Vandaag hebben we dus andijviestamp op met de varkenshaasjes uit de oven, waar we morgen ook nog van kunnen eten. De vlaai hebben we intussen half op, maar er gaat zo nog een flink stuk naar de buren, anders kunnen we het alsnog weggooien.

Het is misschien een beetje een warrig verhaal zo, maar waar het om gaat is dit: verlies de moed niet als het even wat minder goed gaat. Gebruik het als schop onder de kont zodat je in het vervolg de focus minder snel verliest. Wij hebben nu gezien wat het doet als we even niet op de centen letten, en we werden er niet bepaald blij van. Nu gaan we dus vol goede moed verder.

Hoe ga jij om met financiële tegenslagen? Of wat doe je als er een keer geen hand op de knip zit, maar wel een gat in je hand? Laat het me hieronder weten!

4 reacties

  • Ik ga er deze maand ook echt bovenop zitten! Wij hopen inderdaad meer te sparen deze maand! Eind maart geef ik een update 🙂

 1. Geen impulsieve grote uitgaven maar wel paniek om soms onverwachts veel dingen die geld kostten…
  Een paar jaar geleden hadden wij 5 pubers (samengesteld gezin). Studeren staat gelijk aan veel onkosten. Niet alleen studiegeld maar ook verplichte MacBooks, kleding horend bij de opleiding, spullen horend bij de opleiding (denk aan speciale koksmessen, speciale penselen/potloden) enz. Tel daar bij op de studiereizen, kapotte/gestolen fietsen, brillen, sportschoenen/-kleding enz.
  Als dan de auto stuk ging, had ik wel eens een paniek-moment.
  Ik heb wel eens geld “geleend” uit een potje wat op dat moment voor iets anders bedoeld was, bv voor een extra hypotheekaflossing.
  Nu alle kinderen op zichzelf wonen en werken is het veel makkelijker, al merk ik wel dat ik nu nog steeds heel erg vast hou aan het zuinige leven.
  Ik probeer zo veel mogelijk te sparen, ook omdat we maar 1 inkomen hebben en man als ZZP-er geen pensioen opbouwt.

  • Ik kan me voorstellen dat je met 5 pubers af en toe even moet improviseren! vooral als ze allemaal tegelijk rekeningen krijgen van het school/collegegeld! Ik snap ook dat het iets makkelijker is nu ze op zichzelf wonen en waarschijnlijk dan ook veel meer in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Ik vind het wel een voordeel dat je nu vanzelf wat zuiniger leeft 🙂 Die centen kun je later inderdaad gebruiken als pensioen. Goed bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie