Hoe maak je sparen leuker en makkelijker?

Laatst gewijzigde datum

Reactie: 1

leuk en makkelijk sparen tips

Sparen heeft een supersuf imago. Je leeft maar één keer, dus geniet nu. Maar intussen hebben wij in Nederland met zijn allen steeds meer spaargeld. Gemiddeld heeft een huishouden €40.000,-spaargeld. Ik weet niet hoeveel miljonairs ze meetellen, want tegelijkertijd heeft ruim een derde van de 20-45 jarigen minder dan €3.000,- spaargeld. Ik durf wel te verklappen dan ik dichter bij de 3k zit als bij de 40k. Nu nog wel. Voor wie zegt dat sparen geen zin heeft omdat de rente (bijna) 0% is, het is altijd slim om een buffer te hebben voor onverwachte kosten. Alleen daarvoor zou je van sparen net zo goed iets leuks moeten kunnen maken.

Maar een half jaar maanden geleden hadden wij ook bijna geen spaargeld meer. Had een aantal oorzaken, vooral een paar grote noodzakelijke uitgaven en slecht zicht op onze financiën. Trouwe lezers weten dat wij het roer helemaal hebben omgegooid, en dat we nu veel meer sparen. We sparen zelfs voor een reis en een bruiloft waarvan we dachten dat we die nooit zouden kunnen betalen. Hoe tof is dat? Door dus ‘supersuf’ te sparen, kunnen wij onze dromen waarmaken. En van sparen hebben we nu ook een soort hobby gemaakt. Want er zijn echt wel manieren om sparen leuk te maken.

Zo doen wij de 52-weken spaarchallenge, die ons tot nu toe goed af gaat. Over spaarchallenges kun je HIER meer lezen. Maar er zijn natuurlijk nog meer manieren die ervoor zorgen dat sparen leuk wordt en blijft. Mocht je doelen willen stellen, dan is het belangrijkste dat je doelen stelt die ook echt haalbaar zijn. Als jij €100.000,- wilt sparen, maar je kunt maar €20,- per maand sparen, dan verlies je waarschijnlijk best snel je motivatie. Maar €500,- sparen is dan al een meer behapbaar doel. Je kunt eventueel ook een groot doel opknippen in meerdere kleine doelen. Wat écht helpt, is om het visueel te maken. Maak een inkleurschema bijvoorbeeld. Elk vakje is dan een X aantal Euro’s waard. Elke keer als je dat weer hebt gehaald, kleur je een vakje groen. Je uiteindelijke doel, het totaal, zie je dus steeds groener worden, en zo blijf je ook gemotiveerd om door te sparen.

Spaar wat je bespaart. Stel dat je wilt stoppen met roken. Uitrekenen hoeveel geld het je scheelt zou waarschijnlijk al een grote motivator zijn, maar probeer het geld dat je bespaart, dan ook meteen te sparen. Het is geld dat je niet zal missen, want voorheen gaf je het toch al uit. Vooral in het geval van roken, zou het sparen best wel eens hard kunnen gaan. Maar wij sparen bijvoorbeeld ook loonsverhogingen. Wij weten wat we elke maand uitgeven aan vaste en variabele lasten, en als we meer te besteden krijgen, zetten we dat dus weg. Je went jezelf dan niet aan om meer uit te geven, alleen omdat je meer hebt. Daarnaast heb ik HIER pas geleden geschreven over hoe wij op zo’n beetje alle vaste lasten konden besparen. Wat wij besparen, sparen wij eerlijk gezegd niet, maar stoppen wij in extra aflossingen van onze hypotheek. Maar je zou het natuurlijk ook heel goed kunnen sparen. Ook dit is geld waarvan je niet merkt dat je het extra hebt, want voorheen gaf je het ook uit aan je vaste lasten.

Ga een muntje sparen. Daar bedoel ik mee: kies een muntstuk of een briefje uit, en ga er daar zoveel mogelijk van sparen. Dus als je een 1 Euro munt kiest, ga je dus alle 1 Euro munten sparen die je in je handen krijgt. En stop het in een spaarpot. HIER heb ik een aantal mooie spaarpotten voor je verzameld. Weeg je spaarpot ook af en toe, want hoe sneller hij aankomt, hoe beter jij bezig bent.

Of combineer een paar goede gewoontes. Sparen is natuurlijk super, en ontspullen is ook een hype. De kans is groot dat jij de naam Marie Kondo al eens voorbij hebt horen komen. Ik ben zelf langzaam -zeer langzaam- aan het ontspullen. Hier komen bijvoorbeeld geen nieuwe prullen meer naar binnen. Dat zal flink wat omzet schelen bij de action, haha. En als ik tegenwoordig iets in huis tegenkom wat ik niet meer leuk vind, dan gaat het op Marktplaats, of Facebook Marketplace. Wat ik daarmee verdien, gaat ook gewoon op de spaarrekening. Het is een extra inkomen dat we niet hebben ingecalculeerd bij de vaste- of variabele lasten,  dus we hebben het op dat moment niet nodig. Hup, naar het Reis-potje.

Spaar met potjes. Bij Knab kun je bijvoorbeeld meerdere spaarrekeningen aanmaken. Je kunt elke spaarrekening een andere naam geven. Zo hebben wij de potjes Bruiloft, Transmongolië Express, Spaarchallenge en Buffer. Ohja, Knab heeft nu ook een mooie actie waarbij je alvast €50,- cadeau krijgt als je klant wordt en gebruik maakt van de overstapservice. Gratis geld! Én het eerste jaar krijg je 50% korting op de bankkosten. Meer over Knab lees je HIER.

Maar doe het vooral samen. Mocht je thuis een wederhelft hebben, dan wordt sparen een stuk makkelijker als jullie er samen voor gaan. Ik ben degene die hier thuis de financiën regelt, maar het is leuk om een enthousiaste reactie te krijgen als ik zeg dat ik weer wat naar de spaarrekening heb overgemaakt, en wat de tussenstand is. Of dat je elkaar terugfluit op het moment dat één van de twee meer wilt uitgeven dat afgesproken. Tenzij er een goede reden is natuurlijk. Maar wij vinden ‘geen zin om te koken’ bijvoorbeeld geen goede reden meer om dan maar voor €40,- sushi te gaan halen, om het zo maar te zeggen. Of ga samen met een vriend of vriendin sparen. Motiveer elkaar om doelen te halen, en praat elkaar moed in als het even niet zo lekker gaat.

Wat zijn jullie tips om het sparen leuk te houden? En hoe maak je het makkelijker? Volg mij ook op Instagram @methetzelfdegeld!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie