Deeltijd-WW is vervallen, pakket nieuwe maatregelen voor bedrijven wegens Coronavirus.

werktijdverkorting NOW maatregelen bedrijven

Maandag schreef ik DEZE blog over de deeltijd-WW die bedrijven konden aanvragen als ze minimaal 20% minder werk hebben vanwege het coronavirus. Nou, dat blog is inmiddels achterhaald, want dezelfde avond kondigde de premier aan dat er een noodpakket ter waarde van 10 tot 20 miljard euro komt voor getroffen bedrijven. En dat is voor de komende drie maanden. Als het nodig is, wordt er meer tijd voor uitgetrokken en komt er nog meer geld vrij. Dat is niet alleen goed nieuws voor die bedrijven, maar ook juist voor de werknemers.

Want dat was ook een groep waar ik me zorgen om maakte. Gelukkig gaat het nu toch iets anders geregeld worden. De deeltijd-WW (of werktijdverkorting) vervalt, in plaats daarvan komt de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Deze regeling houdt in dat werknemers 90% van hun loon doorbetaald zullen krijgen vanuit de NOW, werkgevers betalen de overige 10%. Bedrijven mogen deze werknemers dan niet ontslaan tijdens deze regeling en moet de salarissen dan ook doorbetalen. Met deze nieuwe regeling lever je ook geen WW-rechten in. Die blijven behouden, in tegenstelling tot de deeltijd-WW.

Daarnaast was de deeltijd-WW erop gericht om mensen uit te betalen wanneer ze minder werken, met de NOW kun kan het zo zijn dat je evenveel blijft werken. Dat is iets wat werkgevers en werknemers onderling moeten regelen.

Maar het beste is dat deze regeling nu ook geldt voor flexwerkers en ZZP’ers. Hoe het zit voor mensen met een 0-uren contract weet ik niet precies, daar heb ik nog niets over kunnen lezen. Wat wel zeker is, is dat deze nieuwe regeling gunstiger is voor werkgevers én werknemers.

Meer mensen behouden dus hun loon. En dat maakt mij een stuk rustiger, want ik zag al duizenden gezinnen voor me die hun huur of hypotheek niet meer zouden kunnen opbrengen. Dat wilt niet zeggen dat het voor alle bedrijven goed gaat komen, want veel bedrijven hebben gewoon te maken met €0,- omzet op dit moment zoals de kroegen bijvoorbeeld. Maar die zaken moeten wel gewoon de huur van het pand en andere rekeningen betalen. Gelukkig kunnen getroffen bedrijven wel gebruik maken van een aantal regelingen die ook bekend zijn gemaakt. Zo krijgen zij belastinguitstel, kunnen de zwaarst getroffen bedrijven zich melden bij een noodloket waar ze meteen €4000,- kunnen krijgen om noodzakelijke kosten te kunnen betalen, en wordt het makkelijker voor bedrijven om geld te lenen bij de bank. Voor ZZP’ers wordt geregeld dat hun inkomen wordt aangevuld tot het sociaal minimum, wanneer hun inkomen wegvalt.

Al met al dus goede maatregelen. Ik ben erg benieuwd hoe dit er allemaal in de praktijk uit zal gaan zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie