Besparen op de kosten om je huis te verwarmen

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 6

Besparen op verwarming en kosten gas

Het is weer hartje winter en dus staat bij de meeste mensen de verwarming weer aan. De wintermaanden zijn dan ook de duurste maanden als het gaat om je gasverbruik. Ongeveer drie kwart van je gasverbruik bestaat namelijk uit gas dat je verbruikt voor je verwarming. En dan te bedenken dat deze niet eens het hele jaar aan staat! Besparen op de kosten om je huis te verwarmen is dan ook heel goed mogelijk. Hieronder vertel ik je wat je kunt doen om die gasrekening omlaag te krijgen.

 • Zorg ervoor dat het niet tocht in je huis. Zo komt de kou niet je huis binnen terwijl jij het probeert te verwarmen. Hiervoor is het handig om even alle ramen en deuren in je huis langs te gaan om te kijken waar je de wind naar binnen voelt waaien. Je kunt dit oplossen door tochtstrips op die plaatsen aan te brengen. Dat kost maar een paar euro bij de bouwmarkt.
 • Tegenstrijding met het vorige punt, maar: Laat je huis dagelijks luchten. Het lijkt misschien geen goed idee om elke dag je huis te ventileren door alle ramen in de ochtend open te zetten, maar het zorgt wel degelijk dat je kunt besparen op de kosten om je huis te verwarmen. Dat komt door het volgende. Vochtige lucht die in zich in je huis bevind, warmt minder goed op. Het kost dus extra gas om die vochtige lucht op te warmen, ook al is die lucht warmer als de koude lucht die je huis binnenkomt wanneer je gaat ventileren. Die koude lucht is een stuk droger. Maar die is veel sneller op te warmen. Hierdoor kost het minder gas om je huis weer lekker warm te krijgen en bespaar je dus.
 • Verwarm geen ruimtes waar je niet hoeft te zijn. Zo verwarmen wij bijvoorbeeld onze slaapkamer en ‘rommelkamer’ niet. De radiatoren staan uit. In de slaapkamer liggen wij lekker onder onze deken, daar hoeft het niet warm te zijn. In onze ‘rommelkamer’ kom ik om te sporten, waarvoor het niet warm hoeft te zijn, en om een was te draaien. De deuren naar deze kamers houden we dicht. Hierdoor gaat er minder warmte van de rest van het huis naar de kamers die niet verwarmd hoeft te worden.

HOE JE KUNT BESPAREN OP JE STROOMVERBRUIK LEES JE HIER

 • Zet geen meubels of hang geen gordijnen voor je radiator. Hierdoor blijft de warmte die de radiator afgeeft hangen achter het meubel of het gordijn. Je thermostaat registreert niet dat het warmer wordt in je huis, waardoor de CV harder moet werken en dus meer gas moet verbruiken. Resultaat: hogere gasrekening. Zorg er dus voor dat de radiator vrij blijft. Wij hebben zelf een woonkamer waar de bank wel voor de radiator móét staan, echter zorgen wij ervoor dat de bank ongeveer 35 cm van de radiator af staat, zodat de warmte er wel langs kan. De andere radiator in de woonkamer staat wél vrij.
 • Zet de radiator 1 graad lager. En doe een trui aan. Of ga op de bank zitten met een dekentje als die ene graad zo’n verschil maakt. Want met elke graad die je je verwarming lager zet, kun je 6% besparen op de kosten voor het verwarmen voor je huis. Dat is in euro’s ongeveer €60,- per graad (bron).
 • Kijk of je kunt overstappen naar een andere energiemaatschappij. Als je al jaren zit bij je huidige aanbieder voor stroom en gas, betaal je gegarandeerd te veel. Je maakt dan sowieso geen gebruik van een welkomstkorting die je in principe elk jaar zou kunnen krijgen, als je maar elk jaar overstapt. Bij PriceWise kun je heel eenvoudig vergelijken, vooral als je je jaarverbruik weet. Deze kun je opzoeken in je jaarnota. Vul de gegevens in bij PriceWise, en kijk welke aanbieder boven aan het rijtje komt te staan. Ik doe dit al jaren en betaal daarom nooit te veel voor ons gas en stroom. Het vergelijken kost ons vijf minuten, en nog eens vijf minuten later hebben we ons aangemeld. Hiermee besparen wij jaarlijks zo’n €600,-. Hieronder vind je een banner van PriceWise, als je daarop klikt kom je meteen op de juiste pagina. Ook jij kunt dit in 10 minuten geregeld hebben. Het is de makkelijkste besparing die ik echt iedereen gun.
 • Zet je verwarming ook op tijd lager. Dus niet pas wanneer je gaat slapen, maar dat kan makkelijk al twee uurtjes eerder. Je huis zal echt niet zo snel afkoelen dat je het al snel koud hebt op de bank. Hier zouden wij zelf nog een flinke besparing kunnen doen, want dit vergeten wij vaak eerder te doen. Als jij het ook vergeet en gebruik kan maken van programma’s op je thermostaat, kan het misschien geen kwaad om in te stellen dat de verwarming na X tijdstip automatisch omlaag wordt gezet. Zo kun je ongemerkt besparen.
 • Een laatste tip, die niet echt te maken heeft met je radiator, maar wel met warm water: Douche niet te lang. Het verwarmen van water is namelijk 20% van je gasrekening. Korter douchen helpt om minder gas te verbruiken omdat er ook gas nodig is voor het verwarmen van je douchewater. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen om een timer te zetten als je gaat douchen.

Er zijn natuurlijk veel meer manieren om te besparen op je gasverbruik, maar deze oplossingen zijn over het duurder dan de oplossingen die ik hierboven heb genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het isoleren van je muren, vloer en dak en plaatsen van dubbel glas. Dit is allemaal hartstikke effectief. Je investering betaalt zich vaak binnen een paar jaar terug. Maar het vraagt dus wel om een flinke investering. Ik heb er voor deze blog bewust voor gekozen om hier dus niet verder op in te gaan. Ik hoop wel dat je iets hebt gehad aan bovenstaande tips!

*Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer je hierop klikt en via de link iets koopt bespaar jij zelf, en krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Je betaalt hier gegarandeerd helemaal niets extra’s voor, echter waardeer ik het gebruik van de link wel ontzettend. Het helpt mij deze website draaiende te houden en meer interessante content te kunnen plaatsen.

6 reacties

  • Hoi Aaf, wat handig zo’n hygrometer! 48% is volgens mij heel netjes. Ik heb begrepen dat die in een ideale situatie namelijk tussen de 40 en 60 % moet liggen!

 1. Ik woon sindskort in een nieuwbouwwoning en ben niet op gas aangesloten.
  Wat raad je hiervoor aan?
  Ik zou wel graag alles willen doen om de kosten laag te houden!

  • Hoi, Jan! Bedankt voor je reactie. Als je in een nieuwbouwwoning woont, zit je qua energieverbruik volgens mij bijna automatisch al goed. Nieuwe woningen zijn namelijk heel energiezuinig omdat ze ook al goed geïsoleerd zijn. Besparen op gas kan ook niet, want dat heb je niet. Een groot voordeel! Wat je zelf nog kunt doen om te besparen op kosten voor het energieverbruik is voor een deel dus niet van toepassing op jou. Maar niet te lang douchen, de verwarming vrijhouden (als je radiatoren hebt) zijn tips die je zeker mee kunt nemen! Als je vloerverwarming hebt kun je de temperatuur van het water in de CV zelf instellen. Veel mensen weten dit niet maar dat is juist hét voordeel van vloerverwarming. Door de max temperatuur van je CV lager te zetten, bespaar je dus. Het duurt alleen wat langer voor je huis is opgewarmd.

   Ik hoop dat je hier iets mee kunt 🙂

  • Goed bezig! Je hebt gelijk hoor, ik merk ook in mijn omgeving dat mensen blijven zitten uit gemak, en als ik zeg dat het echt in een paar minuten geregeld is het gewoon niet geloofd wordt. Erg jammer want er kan zoveel mee bespaard worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie