Low-budget besparen op je stroomverbruik. Hoe dan?

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 0

besparen op verbruik elektriciteit stroom

Na mijn vorige artikel over het low-budget omlaag krijgen van je gasrekening kan een artikel over het low-budget omlaag krijgen van je elektriciteitsverbruik natuurlijk niet achterblijven. Ik ben dus weer op zoek gegaan naar de beste tips die je zo kunt toepassen. Het gekke bij ons is dat we heel erg weinig elektriciteit verbruiken. En net als bij ons hoge gasverbruik: ik heb geen idee waar dat aan ligt. Want de meeste tips die ik hieronder ga beschrijven, pas ik zelf nog niet toe. Maar vanaf vandaag natuurlijk wel.

Lees hier hoe je kunt besparen op je gasrekening!

De meest gratis tip die ik kan geven: Haal de opladers uit het stopcontact! Dan doe ik dat ook even meteen, want hier zitten er bijna standaard 3 opladers in de muur. Slecht voor je verbruik, maar opladers die warm worden kunnen ook gevaarlijk zijn als ze te lang in het stopcontact zitten. En als je dan toch bezig bent, zet apparaten die op stand-by staan ook helemaal uit. Ik weet dat het niet bij alle apparaten kan, maar zet er dan een contactdoos tussen met zo’n aan-/uitschakelaar. Vooral in de nacht, of als je op vakantie gaat, scheelt dat een hoop. Als je dit structureel doet, kun je €100,- per jaar besparen.

Ga je toevallig een nieuwe keuken aanschaffen in de nabije toekomst, neem dan geen kokendwaterkraan. Dat kokende water moet namelijk ergens vandaan komen, dus zit er in je keukenkastje een kleine boiler die de hele dag water kookt voor het geval jij geen twee minuten kunt wachten op je kopje thee. Gebruik er dan gewoon je waterkoker voor.

Was je kleding op lagere temperaturen. Op 30 graden was je de helft goedkoper als op 60 graden. Een wasmachine gebruikt namelijk de meeste energie voor het verwarmen van het water. Als je op een lagere temperatuur wast, is het soms nodig om langer te wassen bij vervuilde kleding. Was daarom altijd op het eco-programma. Hetzelfde geld voor je vaatwasser. Als we het dan toch over kleding hebben: gooi die droger de deur uit! Het kost je gemiddeld €88,- per jaar, terwijl kleding ook droogt in de lucht. Elke keer dat de droger aanstaat, kost het je ongeveer €1,-.  Als het kan hang ik zelf zo veel mogelijk wasgoed buiten om te drogen. Als het een beetje warm is, is het met een uurtje droog en om de één of andere reden ruikt het wasgoed dan veel lekkerder.

Mocht je nog gloeilampen in huis hebben, vervang deze dan door LED-lampen. LED-lampen gaan sowieso vééél langer mee en verbruiken 85% minder stroom als gloeilampen. LED-lampen gaan namelijk ongeveer 35.000 branduren mee tegenover 1.000 van de gloeilamp. Als je alles vervangt kun je zomaar €130,- per jaar besparen!

Funfact: Een normale computer, de desktop, verbruikt ongeveer €42,- per jaar. Dan zit daar het verbruik van de monitor niet eens bij. Een laptop verbruikt ongeveer €8,- per jaar. Mijn eigen desktop heeft een paar jaar continu in de stand-by stand gestaan omdat ik een mooie laptop had aangeschaft en alleen die nog maar gebruikte. Toen ik me realiseerde dat ik stroom betaalde voor een computer die nooit meer gebruikt werd, heb ik hem weggehaald. Heel de harde schijf leeggehaald en alles overgezet, en afscheid genomen van de computer.

Een laatste dingetje waar je van op de hoogte moet zijn is dat tijdens Prinsjesdag 2019 bekend is gemaakt dat de energiebelasting voor huishoudens in 2020 omlaag gaat. Tijdens Prinsjesdag werd verteld dat dat gemiddeld €100,- per huishouden gaat schelen, maar in werkelijkheid zal dat bedrag neerkomen op ongeveer €66,-. Dat is berekend door Gaslicht.com. Het is toch een fijn extraatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie