Makkelijk geld besparen op je boodschappen

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 4

Besparen op kosten van de boodschappen en eten.

Boodschappen moeten we allemaal doen. Kost maandelijks een hoop geld ook. Ruim een half jaar geleden hebben wij eens gekeken wat we maandelijks uitgaven aan eten en daar schrokken we toen behoorlijk van. Dat bedrag lag namelijk tussen de €700 en €850 per maand. Daar zaten de flesvoeding en luiers voor onze dochter nog niet eens bij! Het bedrag was wel inclusief uit eten gaan, en bezorging van eten. Maar dan nog vond ik het veel te veel geld. Dus zijn we dingen anders gaan doen. Zo gaan we niet meer elke week uit eten, maar één keer per maand en lunchen we af en toe in het weekend ergens. Dat scheelde voor ons al flink. Eten laten we minder bezorgen. Zo besparen wij flink op boodschappen.

Maar het is niet zo dat ik nu altijd zin heb om te koken. Sterker nog, ik heb nu een nieuwe tactiek waardoor ik zelfs minder kook als voorheen. Ik kook nu namelijk meteen voor twee dagen. Dan hoef ik maar drie of vier keer in de week de keuken in. De rest van de week warmen we op wat we over hebben. We eten minimaal één verspakket per week. Die kun je in elke supermarkt krijgen voor ongeveer €4. Soms heb je een compleet pakket, soms moet er nog wat rijst of vlees/vis bij. Wanneer er extra ingrediënten bij moeten, kost dat inclusief verspakket misschien bij elkaar €8. Dat vind ik nog steeds niet veel, want we kunnen er twee dagen van eten. Het is namelijk genoeg voor vier personen.

Een andere reden dat ik vaak voor twee dagen kook, is dat grotere verpakkingen van welk product dan ook per kilo goedkoper is dan een kleinere verpakking. Of de stuks prijs wordt minder. Bij wc-papier bijvoorbeeld: een grotere verpakking maakt de prijs per rol lager. Die prijzen per kilo of per stuk staan vaak gewoon op het kaartje. Zo is dat dus ook met groente uit het koelvak, met zuivel,  met eieren, vlees. Bijna alles. Dan koop ik dus de grotere verpakking, en zorg dat we er twee dagen van kunnen eten. Of dat ik een paar porties kan invriezen, zodat we dat later kunnen pakken als we geen zin hebben om te koken. Dat is best vaak. Dit is een makkelijke manier om te besparen op de boodschappen.

Maak je weekmenu aan de hand van de aanbiedingen. Mocht je meerdere supermarkten in de buurt hebben, vergelijk dan de folders. Pre-corona ging ik elke zaterdag naar twee supermarkten, en daar kocht ik vooral aanbiedingen. Wat er dus in de aanbieding is, eten we. Maak dus een lijstje en houd je daaraan. Zo voorkom je -dure- impulsaankopen. Nu er wordt geadviseerd zo veel mogelijk thuis te blijven, vergelijk ik nog steeds de folders, maar ga ik naar de supermarkt toe waar op dat moment de beste aanbiedingen zijn. Daar koop ik dan voor de hele week boodschappen. Weekboodschappen doen in plaats van elke dag langs de supermarkt gaan scheelt je ook geld. En deze tijd lijkt me een goed moment om daar mee te starten. Alle folders zijn te vinden in de Reclamefolder app. Mijn meest gebruikte app, hieronder te downloaden.

Bedenk je dat niet alle aanbiedingen altijd goede aanbiedingen zijn. Ik koop vooral B- (of C-)merken. Wij proeven het verschil niet en het is écht aanzienlijk goedkoper. De goedkopere merken vind je vaak onderin het schap. A-merken kopen we eigenlijk alleen als het in de aanbieding is. Maar ook weer alleen als het dan ook goedkoper is dan het andere merk dat we normaal gesproken nemen. Pas dan vind ik het een goede aanbieding. Meestal moet er dan zeker 50% korting op zitten. Frisdrank koop ik pas als er ergens een 1+1 aanbieding is. Dranken uit pakken of flessen drinken wij eigenlijk alleen maar in het weekend. Doordeweeks drinken wij vaak aanmaaksiroop. Dat doe ik eigenlijk al sinds ik op mezelf woon. Ik vind het lekker maar het is ook een stuk goedkoper. Het merk dat wij hebben kost ongeveer €1,50 per fles. Je kunt er ongeveer 7 liter limonade mee maken. Stuk goedkoper dan drank uit pak of fles dus.

Het kan ook helpen je boodschappen te doen bij een budgetsupermarkt zoals de Lidl of Aldi. Gemiddeld kan dat €4 per week schelen. Lijkt misschien niet zo veel, maar dat is €208 op jaarbasis wat je kunt besparen op de boodschappen. Moet je nou de hele stad door rijden om er te komen, dan zou ik het niet doen, want die €4 maak je dan weer op aan benzine. De duurste supermarkt is trouwens de Spar, blijkt al jaren uit onderzoek van de Consumentenbond. Bij de Turkse supermarkt is eten vaak ook erg goedkoop.

Of doe je boodschappen online. Ook zo kun je impulsaankopen voorkomen. Ook kun je makkelijk prijzen en aanbiedingen vergelijken. Wanneer je lid bent van Euroclix kun je voor boodschappen van de Jumbo en Albert Heijn punten sparen, die je uiteindelijk weer kunt inwisselen voor geld, dat je op je rekening gestort kan krijgen. Meer lezen over Euroclix? Klik HIER. Of meld je hieronder aan!

Aanbiedingen bij EuroClix

Door deze aanpassingen geven wij geen €850 per maand meer uit aan de boodschappen, maar ongeveer €425 euro. Dat is dus de helft minder! Dat geld gaat nu op onze spaarrekening met onze verschillende spaardoelen. Ik hoop dat het jou ook lukt om te besparen op je boodschappen met deze tips!

4 reacties

  1. Als je nu ook nog gewoon verse groente koopt die niet is verpakt, scheelt dat naast geld ook heel veel plastic. Van een hele rode kool kunnen wij met z’n viertjes minimaal 2 x van eten en dat snijden heb je in 5 minuten klaar. Net als Lot doe ik dat al jaren. Merken interesseren mij niet, wel of het lekker is

  2. De stap van heel veel uitgeven aan boodschappen naar een normaler bedrag is natuurlijk wel het makkelijkst te realiseren, haha. Ik zou er weinig meer vanaf krijgen en dat wil ik ook niet. Een beetje genieten mag wel op z’n tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie