Hoe rijke mensen rijk worden

hoe kun je rijk worden

Ik heb rijke mensen altijd interessant gevonden. En dan bedoel ik niet die mensen die het geld hebben geërfd, of ‘oud geld’, maar juist die mensen die vanuit het niets een succesvol bedrijf opzetten en er miljoenen mee weten te verdienen. Dat vind ik knap. Want ik weet zeker dat zij hard hebben moeten werken om te komen waar ze zijn. Maar volgens mij werken we allemaal hard. Hoe komt het dan toch dat zij de top bereiken? Wat doen zij wat wij allemaal niet doen? Ik ben erin gedoken en heb uitgezocht hoe rijke mensen rijk worden.

Nu heb ik niet uitgezocht hoe je een succesvol bedrijf op zet, als ik dat geheim zou weten zouden we allemaal miljonairs zijn. Maar wat mij vooral interesseerde is hoe die rijke mensen hun vermogen opbouwen. En alles wat ik lees, komt eigenlijk op hetzelfde neer. Om vermogen op te bouwen zou je niet afhankelijk moeten zijn van één inkomensstroom, maar van meerdere. Één inkomensstroom is bijvoorbeeld het salaris wat je ontvangt na een maand hard werken. Nu is dus het idee dat wanneer je meerdere inkomensstromen hebt, het dus niet zo erg is wanneer er eentje weg valt. Nu zitten we midden in een pandemie en veel mensen zijn er dus in inkomen op achteruit gegaan. Met meerdere inkomensstromen kun je dat opvangen.

WAAROM WIJ EXTRA AFLOSSEN OP ONZE HYPOTHEEK

Je zou dus een eigen bedrijf(je) kunnen opzetten naast je vaste baan. Of een blog kunnen starten. Het mooiste is wanneer je passief inkomen kunt genereren. Dit betekent dat je eigenlijk slapend geld kunt verdienen. Om dat te bereiken is er meestal eerst een flinke tijdsinvestering nodig. Wanneer je bijvoorbeeld een fantastische landschapsfotograaf bent, zou je een website kunnen opzetten waar je een zelfgemaakte cursus verkoopt met video’s en een e-book. Wanneer mensen dit aanschaffen verdien jij geld, met iets waar je 1 keer flink wat tijd in hebt moeten investeren, terwijl die cursus altijd online blijft staan. Cursus kun je ook vervangen voor (e-)book, album met eigen muziek, bedenk het maar. Dit soort dingen kun je online aanbieden, en automatiseren. Zo hoef je er nooit meer naar om te kijken.

Daarnaast is het belangrijk om discipline te hebben. Spreek je met jezelf af dat je elke maand een bepaald bedrag wilt sparen, houd je je daar dan ook aan. Als je al je geld uit blijft geven, bouw je nooit vermogen op. Je kunt bijvoorbeeld ook met jezelf afspreken een bepaald bedrag te beleggen. In een goed jaar kun je aardig wat rendement halen. Je vermogen groeit dan vanzelf. Uiteraard kun je ook een slecht jaar treffen, waardoor je in de rode cijfers terecht komt. Ook dan is het belangrijk discipline te hebben. Houd je aan je beleggingsstrategie, en je merkt vanzelf hoe rijke mensen rijk worden.

Vermogen zit ook in stenen. De laatste jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen en zit er op een heleboel woningen een aardige overwaarde. Dat is geld dat je nu niet in je handen hebt, maar het is wel vermogen. Je kan verschillende dingen doen zoals gebruik maken van je overwaarde en het opnemen, om bijvoorbeeld te verbouwen en je huis nóg meer waard te maken. En als je echt een flinke overwaarde hebt, kun je misschien zelfs een tweede woning aanschaffen voor de verhuur. Zo verdien je geld door de woning te verhuren, maar de woning zal door de jaren heen ook meer waard worden, dus verdien je dubbel. Maar verkoop je je huis en ga je bijvoorbeeld kleiner wonen, dan heb je ineens een boel cash. Dat geld kun je op allerlei manieren inzetten, waarmee je je vermogen weer zou kunnen laten groeien.

Rijke mensen worden rijk door ook gewoon een beetje te vrekken. Leef niet boven je stand. Leuk dat je een fancy auto voor de deur hebt staan, maar een Opel Corsaatje rijd ook gewoon. Probeer qua uitgaven niet mee te groeien met bijvoorbeeld loonsverhoging. Wanneer je dan eindelijk die verhoging krijgt, zet dat extra geld dan opzij. Spaar of beleg het. Vorige maand kon je ook zonder dat geld, dan lukt dat nu vast ook.

ZO KUN JE LEVEN ALS EEN MILJONAIR

Probeer je schulden weg te werken. Levert misschien niet direct meer vermogen op, maar hoe fijn is het als je niet elke maand je schulden hoeft af te lossen, daar geen rente over hoeft te betalen en dus ook uiteindelijk elke maand meer geld overhoudt. En het geld dat je overhoudt kun je weer gebruiken voor je doelen. Win-win dus. Dit kan dus ook met je hypotheek. Wanneer je structureel elke maand extra aflost op je hypotheek, wordt je hypotheekschuld dus elke maand minder, gaat je maandbedrag elke maand weer omlaag en ben je eerder hypotheekvrij! Wij lossen ook extra af op de hypotheek, en op dit tempo zijn we straks 12 jaar eerder hypotheekvrij, mits we niet verhuizen.

WELKE SCHULD LOS JE ALS EERSTE AF?

Ik realiseer me dat je niet al deze stappen tegelijk kunt doen. Je kunt niet je schulden wegwerken, flink sparen en aflossen op de hypotheek tegelijkertijd. Stel prioriteiten. Doe het stap voor stap. Bouw bijvoorbeeld eerst een buffer op aan spaargeld waarmee je een paar maanden zou kunnen overbruggen, mocht je inkomen ooit onverhoopt wegvallen. Of wanneer je wasmachine en auto er tegelijkertijd mee ophouden. Bereken HIER hoe hoog je buffer zou moeten zijn volgens het Nibud. Begin dan aan je schulden en dan aan je hypotheek. Na elke stap houd je maandelijks meer over om meer mee te doen.

Hoe rijke mensen rijk worden lijkt best ingewikkeld, maar met een strategie lukt het iedereen om (een beetje) vermogen op te bouwen. Wij hebben ook onze strategie, we houden ons eraan. Het werkt. Wij zijn absoluut nog niet rijk maar elke maand groeit ons vermogen weer een klein beetje. Hoe bouw jij vermogen op? Wat is je strategie?

6 reacties

 1. Denk dat er nog veel meer speelt ,maar dan is het eerder hoe ze nog rijker worden en dat gaat veel verder dan wat je beschreef dan om rijk te worden,rijke mensen hebben acces”toegang tot zaken zoals andere mensen die in zaken zitten enz,een soort van onderlinge kruiwagens dus,vele leven wel zuinig en besparen waar ze op kunnen (niet allemaal natuurlijk) behalve de snelle jongens(en dames) die natuurlijk graag showen hoe rijk ze wel zijn (of je willen doen geloven)de rijke verdienen door met zaken bezig te houden/antiek en kunst te kopen,zitten in realstate(huizen/gebouwen enz)papieren( fondsen/copyricht) en doen in inteligent bezit(merken bv zoals coca cola(merken leveren geld op terwijl een product dat een merk draagt niet per definitie goed of beter behoeft te zijn)ze doen in metalen zoals goud/ziver/kopen enz,en verzamelen luze of zeer speciale auto’s die later ook weer geld opbrengen,voor hen is wat wij rijk worden noemen een fooitje.maar of je ooit rijk zal worden is tot daar aan toe,het gaat erom dat te blijven.

  • Hoi Wil! Ik ben het voor een groot deel met je eens hoor. Connecties zullen in bepaalde wereldjes wel helpen voor het maken van lucratieve deals dat dan weer meer geld oplevert. Ik ben hier voor het gemak even uit gegaan van iemand die dat niet per se heeft. Ook heb je gelijk in dat zuinig leven en op die manier meer geld over houden voor de door jou genoemde manieren om rijk te worden (antiek, metalen, vastgoed) niet de manier is voor de ‘snelle jongens en dames’. Die willen inderdaad laten zien dat ze poen hebben, of in elk geval doen alsof. Verder is deze blog natuurlijk niet compleet. Ik ben niet diep in gegaan in beleggen en lucratieve handel, zoals kunst. Wellicht zal ik daar binnenkort nog een blog aan wijden. Het is zéker interessant.

 2. Een hypotheek kost twee procent aan rente.
  Een gemiddelde belegging levert inclusief dividenten herbeleggen al vele jaren minimaal acht procent op.
  Laat het geld op de beurs renderen.
  De banken geven je het geld momenteel bijna gratis.

  • Hoi Freek, ik ben het met je eens. Wij lossen nu daarom wel deels af op de hypotheek, omdat daar voor ons echt 0 risico zit, maar we toch met elke euro die we extra aflossen, minder rente zullen betalen. Daarnaast doen wij zeker een deel ook beleggen. Juist vanwege het rendement, wat historisch gezien op de lange termijn toch wel op ongeveer 7% zou moeten kunnen liggen. Misschien zelfs wel 8%, zoals je zelf zegt 🙂 Ik merk alleen om mij heen dat mensen het risico soms toch te groot vinden. Daarom ben ik er in deze blog niet te veel op in gegaan. Ik de toekomst ga ik hier meer over schrijven, want het is zeker goed om mee te nemen.

 3. Rijk worden door arm voor te doen, dat is wat mijn ouders en mijn zussen hebben gedaan.
  İn Nederland hebben ze geen bezit maar in het buitenland tonnen met geld.
  Ik heb ze zelfs aangemeld bij de belastıng maar die doen daar niets mee. De belastıng zıt achter mensen die net rondkomen.

  • Bedankt voor je reactie. De methode die jij beschrijft is er eentje waar ik zelf ook niet achter zou staan. Ik ben zelf van mening dat wij geluk hebben dat wij hier in Nederland leven, met ons sociale stelsel en onze mogelijkheden. Daarom vind ik dat iedereen netjes zijn belasting moet betalen. In die zin begrijp ik dat je ze hebt aangemeld bij de belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie