Low-budget besparen op je gasverbruik. Hoe dan?

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 4

thermostaat gasrekening besparen

Wij verbruiken blijkbaar redelijk veel gas in het huis waar we nu wonen. Ik kan niet helemaal verklaren hoe dat komt. De ketel is in ieder geval nog niet zo oud.  Maar we hebben het wel een beetje onze missie gemaakt om komend jaar minder gas te gaan gebruiken. Daar hebben we twee redenen voor.

  1. Het is beter voor het milieu;
  2. Het is beter voor de portemonnee.

Het probleem is dat we nu niet heel veel geld hebben liggen om het dak, de vloer en de voorkant van het huis te laten isoleren. Gelukkig hebben de vorige bewoners de achterkant wél aangepakt. De rest staat op ons lijstje maar is een lange termijn plan. Ik ben daarom op zoek geweest en kwam een aantal low-budget tips tegen die ik -uiteraard- hier ook ga delen, want het is makkelijker als je denkt en soms ook een beetje voor de hand liggend misschien.

Lees ook hoe je kunt besparen op je Sim-Only abonnement!

Gemiddeld is 40% van de totale energierekening voor de verwarming van je huis. Daar valt dus veel winst te behalen. Ten eerste: ga even alle raamkozijnen en (buiten-)deurposten langs in je woning. Voel je ergens een beetje wind naar binnen komen, of zie je zoals bij ons, een beetje licht van buiten? Ga tochtstrips plakken! Kost je een uurtje en een paar euro, maar kan je zomaar €45,- per jaar opleveren! Als je dan toch bij de bouwmarkt bent voor die tochtstrips: pak ook even wat radiatorfolie mee! De radiator geeft namelijk ook aan de achterkant, richting je muur, warmte af. Dus die muur heeft het lekker warm, maar jij hebt er niks aan. Als je radiatorfolie tussen de muur en de radiator plakt, gaat de warmte van de radiator zo je woonkamer in. De goedkoopste radiatorfolie kost je nog geen 5 euro per rol, maar kan je een besparing opleveren van 8 tot 45 euro per jaar, afhankelijk van hoe goed je woning al geïsoleerd is.

Maar je kunt natuurlijk ook al iets doen zonder je er eerst in hoeft te investeren. Zet je thermostaat één enkel miezerig graadje lager! Je hoeft echt niet in de kou te zitten, maar je bespaart per graad 7% op je gasrekening. Dat is per graad €70,- per jaar. Trek je een trui en zet je de thermostaat nog een graadje lager, bespaar je dus al €140,-. Dat gaat hard! Of zet de radiator uit in kamers waar je überhaupt niet veel komt en doe de deuren dicht. Scheelt je zo €200,- per jaar. Wij hebben op de hele bovenverdieping geen radiator aan staan. We zijn er toch alleen als we naar bed gaan, onder de douche is het warm en als ik met de was bezig ben krijg ik het vanzelf al warm.

En hoe bespaar je op je Alles-in-één internetpakket?

Zet de thermostaat ook uit een uur voor je weggaat, of een uur voor je gaat slapen. Die warmte is echt niet meteen weg. Het scheelt je wel weer €20,- per jaar. In de nacht kun je de thermostaat gerust op 15 graden zetten. Er word wel een gedacht dat het duurder is om je huis weer opnieuw op te warmen dan wanneer je je huis een constante temperatuur laat houden, maar het tegendeel is waar. Het scheelt je wél €80,- per jaar.

Haal een waterbesparende douchekop in huis. Het verwarmen van je water is ongeveer 10% van je energierekening. Je kunt daar makkelijk op besparen door een waterbesparende douchekop te installeren. Je merkt er niets van maar ook dit scheelt geld. €45,- per jaar. Een andere manier om makkelijk te besparen is  om minder lang te douchen. Nederlanders douchen gemiddeld 9 minuten. Maar met 5 minuten ben je ook schoon!

Wij hebben thuis nog een gasfornuis. En koken op een gasfornuis is ongeveer 5% van je energierekening. Wat wij zelf al een tijdje doen als we gaan koken is het water eerst koken in de waterkoker, en dan in de pan gooien. Een waterkoker levert veel meer rendement dan een gasfornuis. Dus er is heel wat minder gas voor nodig om je water te verwarmen.

Dit zijn dus vooral manieren om zonder grote investeringen te besparen op je gasrekening. Ik zal binnenkort ook eens kijken naar manieren om zonder veel moeite elektriciteit te besparen. Ook zal ik me gaan verdiepen in wat meer kostbare manieren van energie besparen en daar uitgebreid op terug komen. Succes met het opvolgen van bovenstaande tips!

4 reacties

  1. De waterkoker aanzetten doe ik inderdaad ook ipv verwarmen op gas. Ik heb zonnepanelen en op dit moment een overschot aan elektriciteit. Daarom koken we ook bewust veel in de oven – en omdat het heel lekker is. Radiatorfolie kopen staat ook nog steeds op mijn lijstje.

    • Zonnepanelen staan hier ook op het lijstje! Deels voor het milieu, en deels omdat het uiteindelijk ook geld scheelt. Dat kun je dan weer mooi voor andere dingen gebruiken. En slim om meer met de oven te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie