Zó kun je leven als een miljonair!

rijk worden miljonair leven

Iedereen kan leven als een miljonair. Denk jij dat ik bedoel dat je vier keer per week uit eten moet, alleen designer kledingstukken mag dragen en een dure wagen moet rijden? Dan heb je het fout. Van de meeste miljonairs kun je niet eens zien dat ze rijk zijn. Hoe denk je dat ze rijk zijn geworden? Als je al je geld uitgeeft, kan je het geld niet voor je laten werken. Je moet dus geld overhouden. En wat doen miljonairs: die leven ‘beneden hun stand’. Niet alle miljonairs rijden een dure auto, want die kosten een hoop geld. Geld dat ze nodig hebben om rijk(er) te worden. Je buurman kan miljonair zijn zonder dat je het doorhebt.

Maar hoe begin jij er zelf mee? Want misschien heb je helemaal geen salaris om rijk mee te worden. Ten eerste neem je al je vaste lasten onder de loep. Creëer financieel overzicht. Weet waar jouw geld naar toe gaat elke maand. Ga bij al je abonnementen na of je ze nog nodig hebt. Zeg op wat je te weinig gebruikt. Ga bij al je verzekeringen na of het niet goedkoper kan. Vergelijk je energiecontract. Bij Pricewise (hieronder) kun je een heleboel vergelijken en overstappen. Heb je een hypotheek en betaal je nog behoorlijk wat rente? Kijk of je de hypotheek kan oversluiten. Soms kan dat honderden euro’s per maand schelen. Ga echt alles na en vergelijk en stap over.

Bereken vervolgens hoeveel je per maand bespaart. Stel dat je €150,- per maand minder kwijt bent aan je vaste lasten. Dan ben je echt goed bezig. Maar dit geld ga je natuurlijk niet gebruiken om uit te geven. Je gaat net doen alsof die €150,- nog onderdeel is van je vaste lasten. Dus zodra je salaris is gestort, stort je €150,- extra naar de spaarrekening. Datzelfde ga je doen met alle extra inkomsten. Draai je bijvoorbeeld diensten waarop je toeslag krijgt, spaar de toeslag. Die is in principe extra.

Spaar je loonsverhoging. Als je overzicht hebt, weet je precies hoeveel je elke maand nodig hebt om rond te komen. Als je loonsverhoging krijgt, ga die dan niet gebruiken om meer uit te geven. Wij mensen zijn namelijk geneigd om te gebruiken wat we hebben, dat geldt natuurlijk helemaal voor onze centen. We geven meer uit als we meer te besteden hebben. Probeer dat vooral niet te doen. Krijg je dus loonsverhoging, wen jezelf dan aan om ook dat bedrag naar je spaarrekening over te schrijven. Als je dit al doet, kun je een eind komen.

Waar het op neer komt is dat je dus niet alles uitgeeft dat binnenkomt. En dat je bij groei van je inkomen dat geld gewoon opzij zet, alsof je het dus eigenlijk helemaal niet krijgt. En je hoeft natuurlijk niet per se alles naar je spaarrekening te zetten. Want wat de rijken vooral doen: ze investeren en beleggen. Op deze manier laat je je geld nog harder groeien. Op je spaarrekening krijg je namelijk (bijna) geen rente. Wat rijke mensen eigenlijk doen: ze laten hun geld voor zich werken, in plaats van dat ze werken voor hun geld. Dat is wat je doet met beleggen. Historisch gezien zou je met beleggen gemiddeld jaarlijks 7% rendement moeten kunnen maken bij een offensieve beleggingsstrategie. Denk je trouwens dat 7% geen zoden aan de dijk zet, dan vergis je je, want door het rente-op-rente effect kan vermogen heel snel groeien.

Even een rekenvoorbeeld. Stel dat je begint met beleggen en je legt eenmalig €1000,- in. Vervolgens leg je elke maand €200,- extra in. Na 20 jaar heb je €48.800,- ingelegd. Door het rente-op-rente effect, is het verwachte vermogen echter €103.000! Dat betekent meer dan een verdubbeling van je inleg! En dan houden we in deze berekening zelfs rekening met de nieuwe belastingregels vanaf 2022. Volg je deze strategie nog 10 jaar langer, 30 jaar in totaal dus, dan heb je aan het einde €72.800,- ingelegd, maar groeit je vermogen naar verwachting naar ruim €203.000,-! Houd er rekening mee dat er niet elk jaar groei is, er is soms ook een crisis, dus beleggen brengt ook risico’s met zich mee. Maar als je je hoofd koel kunt houden en niet in paniek alles verkoopt als het wat minder gaat, maar juist in blijft leggen omdat tijdens een crisis aandelen eigenlijk in de uitverkoop zijn, dan zou je vermogen historisch gezien echt moeten groeien. Wil je zelf een berekening maken, dan kan dat HIER.

Ik wil nog even vermelden dat ik geen financieel adviseur ben en je altijd verantwoordelijk bent voor je eigen financiële beslissingen.

Nu zie je dus dat je best bereikbaar is om te leven als een miljonair! Maar het is misschien niet zoals je van tevoren gedacht had. Succes, miljonair to be!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie