Boodschappenchallenge vervolgd: de baby moet ook eten!

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 4

babyhapjes zelf maken boodschappen challenge

Zoals je gisteren misschien gelezen hebt in de blogpost over ons paniekmomentje, weet je dat we inmiddels midden in een €20,- weekchallenge zitten. We moeten dus zuinig aan doen deze week. Wij gaan zo veel mogelijk eten van wat we nog in de vriezer hebben liggen. Echter hebben we ook te maken met een factor die de boel nog iets moeilijker maakt: een baby van bijna 11 maanden oud. Die moet immers ook eten! Gelukkig ben ik heel goed in budgethapjes maken voor onze dochter. Dat doe ik al sinds ze vaste voeding krijgt. Ik maak bijna alles zelf. Een tijdlang heeft ze vooral potjes gegeten omdat ik in het ziekenhuis lag en daarna moest ik herstellen, maar inmiddels kook ik vaak weer zelf voor haar en eet ze intussen steeds vaker mee met de pot.

Babyhapjes maken is echt supermakkelijk, en ik maak er meestal meteen een aantal, zodat we weer even vooruit kunnen. Ik gooi namelijk alles gewoon in de vriezer. Je kiest gewoon een basis van rijst, aardappelen of pasta. Daar gooi je dan groenten bij. Vervolgens doe ik daar dan nog vis, vlees of ei bij. De verhouding die ik aanhoud per hapje is groente 100 gram, aardappelen (of rijst of pasta) 80 gram gekookt, en 20 gram vlees (of vis of ei). Soms weet ik dat wij iets overhouden van het avondeten dat ik ga koken. Ik kook steeds vaker zonder zout -helaas, maar ook beter voor ons-, want zout mogen die kleintjes nog niet hebben. Wat we over hebben gooi ik dan in de blender of prak ik fijn en bewaar ik dan voor de volgende dag voor onze dochter.

babyhapjes zelf maken voorraad
Stapel hapjes toen dochter nog 6 maanden oud was.

Ik gebruik bijna verse groente voor de hapjes. Soms gebruik ik diepvriesgroente. Aardappelen, rijst en pasta heb ik altijd in huis. In het begin vond ik het erg lastig om te bepalen wat en in welke combinaties ik moest koken. Daarvoor heb ik op marktplaats voor een paar euro het boek ‘Opperdepop’ gekocht voor inspiratie. Wat ik ook een hele fijne site vind is Smikkels. Je vult een ingrediënt in dat je nog hebt en de leeftijd van je kindje, en vervolgens komt er een heel scala aan recepten uit gerold waar je uit kunt kiezen. Op de website staan geen hoeveelheden aangegeven, maar de hoeveelheden die ik gebruik staan dus hierboven.

Vandaag ga ik wat spinaziehapjes maken. Dat doe ik met diepvriesspinazie à 11 cent per portie. Aardappelen à 10 cent per portie, en een half ei (45 gram per ei). Eitje kost 25 cent, dus half eitje 13 cent. In totaal kost een spinaziehapje dus 34 cent. Gelukkig heb ik alles al in huis. Deze week maak ik heus nog meer, ze gaat geen zeven dagen spinazie eten natuurlijk! Voor groente aanbiedingen gebruik ik natuurlijk de gratis app van Reclamefolder.

Voor fruithapjes is het helemaal makkelijk. Ik heb dus altijd vers fruit in huis en in de vriezer heb ik ook altijd nog wat doosjes met fruit. Voor 200 gram fruit moet ik meestal 2,5 stuks fruit gebruiken. Mijn dochter heeft dat nog het liefst gepureerd, dus het is een kwestie van schillen, in de blender gooien en klaar is kees. Voor onze €20,- weekchallenge is deze categorie sowieso getackeld.

Wat we verder nog op voorraad hebben voor onze dochter: toetjes, koekjes, gezonde tussendoortjes, diksap, pap en melk voor in haar flesjes. Gelukkig hebben we ook nog een flinke voorraad babydoekjes en luiers liggen. We gaan deze week wel een beetje interen op die voorraad. Gelukkig hebben we volgende week weer genoeg budget voor de rest van de maand! En hoef ik deze week geen geld van onze spaarrekening af te halen. Wish us luck!

Maak jij ook zelf babyhapjes? Heb je nog een succesrecept dat je graag wilt delen? Doe dat vooral hieronder in de reacties!

4 reacties

  1. Geweldig dat jullie samen deze challenge aangaan! Deze maand ga ik ook de challenge aan…veel rekeningen waardoor ik nog 200,00 euro boodschappengeld heb voor deze maand…2 volwassenen, 2 pubers, 4 katten en een konijn. Nog 30 euro contant…ik ontvang nog 70 euro op mijn betaalrekening…100 euro tekort…ik ga de challenge aan om geen geld van onze spaarrekening over te boeken naar de betaalrekening maar spullen te verkopen op marktplaats…geïnspireerd!

    • Oef, dan moet je inderdaad ook even opletten op de uitgaven! Wat een goed idee om spullen te verkopen op marktplaats voor wat extra budget in plaats van spaargeld terugboeken! Ruimt meteen lekker op haha. Succes!

    • Tsja dan kun je weinig anders ben ik bang 🙁 Ik heb de mijne de eerste maanden echt alleen zelf gekookt eten gegeven omdat ik het heel leuk vond om te doen, toen ik in het ziekenhuis kwam te liggen kreeg ze dus even een tijdje uit potjes. De eerste dagen hoefde ze dat niet maar inmiddels gaat dat er ook goed in. Ze lust gelukkig allebei dus dat scheelt een hoop 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie