Spaar voor je kind met een Zilvervlootrekening!

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 4

sparen voor kind zilvervlootrekening

Toen ik zwanger was heb ik me verdiept in manieren waarop wij na de geboorte van onze dochter konden gaan sparen voor haar. Ik heb gekeken naar verschillende kinderspaarrekeningen, maar vond de rente niet echt iets om over naar huis te schrijven, zegmaar. Voor zover ik wist, bestonden de bekende Zilvervloot rekeningen niet meer. Voor onze dochter wilden we graag 18 jaar sparen. Maar ik besloot tóch een keertje te googelen op de Zilvervloot rekening en wat bleek: sinds 2012 bestaat het weer!

De reden waarom wij graag willen sparen voor onze dochter is om haar een steuntje in de rug te geven als ze volwassen wordt. Ze kan het dan bijvoorbeeld gebruiken voor een studie, of als potje voor de kosten koper wanneer ze een huis wilt kopen. Of andere doelen die ik nu nog niet bedacht heb, wij kunnen immers niet in de toekomst kijken. Misschien wilt ze wel een eigen bedrijfje openen of het hele bedrag gaan beleggen.

Er zijn momenteel twee banken die de gratis Zilvervlootrekening aanbieden, namelijk SNS bank en Regiobank. Ze vallen allebei onder de Volksbank en beide rekeningen hebben dan ook precies dezelfde voorwaarden. Je kunt de rekening aanvragen tot de 16e verjaardag van je kind, het hoeft dus niet per se na de geboorte. Spaar je nog niet voor je kind, kun je daar dus altijd nog mee beginnen als je dat wilt.

Wij wilden graag een Zilvervlootrekening hebben voor onze dochter is omdat deze rekening elk jaar een (lage) variabele rente heeft, maar voor elk spaarjaar komt er een bonus. Die bonus bedraagt 1% per jaar, met een maximum van 10%. Dit wordt aan het einde van de looptijd uitgekeerd bovenop het bedrag dat er gespaard is. Je kunt tussentijds geld opnemen als dat nodig is, maar liever doe je dat natuurlijk niet. Je kunt maximaal €600,- per jaar sparen, ook als er tussentijds geld is opgenomen. Geld dat je per ongeluk te veel overmaakt, wordt automatisch teruggestort naar je rekening. Ik snap dat limiet wel, het zou banken namelijk een hoop centen kosten als mensen €50.000,- gaan Zilvervloot sparen. Hoe je spaart mag je helemaal zelf weten. Sommige mensen sparen de kinderbijslag voor hun kinderen, anderen sparen per maand of per jaar een bedrag. Wij storten maandelijks een bedrag naar de Zilvervloot rekening. Dit heb ik automatisch ingesteld bij onze bank, en staat bij ons gewoon onder het kopje vaste lasten.

Beleggen voor je kind kan trouwens ook. Ik ga daar nu niet te veel op in omdat ik op dit moment niet veel kennis heb over de regels die daar bij horen. Voor ons is de reden om nu niet te beleggen voor onze dochter dat we met die Zilvervlootrekening nu precies kunnen uitrekenen wat ze aan het einde van de looptijd op haar spaarrekening heeft, en de rente aan het einde is gewoon hoog. Met beleggen zouden we misschien wel meer rendement kunnen halen, maar als het slecht gaat, dan eindigt ze misschien met minder centen dan wij haar graag zouden willen meegeven. Sparen met een Zilvervlootrekening is een soort zekerheidje. Ik slaap er in ieder geval wel lekker door.

Spaar jij voor je kind? Of beleg je geld voor je kind? Of spaar je helemaal niet? En heb je daar een specifieke reden voor? Ik ben erg benieuwd naar jullie kinderspaarverhalen!

4 reacties

  1. Ik heb nog geen kinderen en ik had eerst het plan om gewoon zelf te sparen en ze zo later financieel te helpen met wat dingen, maar die Zilvervloot-rekening is gewoon zo aantrekkelijk… En met 50 euro per maand ben je er al. Dus dat is nu wel onderdeel van het plan geworden. Wellicht ook het kind op een bepaalde leeftijd zelf laten sparen op deze rekening, zodat hij/zij nog wat meer leert over sparen.

  2. Toen ik net moeder geworden was heb ik ook zo’n jeugd-spaarrekening afgesloten. Daar heb ik erge spijt van omdat beleggen op deze lange termijnen veel gunstiger is.

    • Hoi! Beleggen zou historisch gezien gunstiger zijn, echter ben je met beleggen niet 100% verzekerd van het eindbedrag, het kán ook lager worden dat je hebt ingelegd. Met een zilvervloot rekening weet je zeker dat je er dus rente op krijgt, ik kan me voorstellen dat mensen rustiger slapen met een Zilvervlootrekening als wanneer ze beleggen voor hun kind, vooral als je er niet in thuis bent 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie