Hoe kun jij een lagere hypotheekrente krijgen?

belang goed hypotheekadvies

Als er een tijd is waarop je kunt besparen op je hypotheekrente, dan is het nu. De bodem van de lage rente is bereikt, en vanwege de coronacrisis is de weg naar boven ingezet. Wil niet zeggen dat de hypotheekrentes nu ineens hoog zijn, ze zijn nog steeds superlaag. Maar misschien is dit voor jou wel het moment om je rente te verlagen. Een lagere rente staat namelijk gelijk een lager maandbedrag voor je hypotheek. Hoe je een lagere hypotheekrente kunt krijgen lees je hier.

Belangrijk om als eerste te melden is dat deze blog niet voor jou is wanneer je een spaarhypotheek hebt. De rente op je spaarhypotheek willen verlagen is geen goed idee. Daardoor zul je zelf uiteindelijk namelijk meer geld in moeten leggen. Die moet je dus lekker later zoals hij is.

Wat gebeurt er als je je hypotheek hebt afbetaald?

Het verlagen van de hypotheekrente kan op een aantal manieren. Als eerste noem ik hier een optie wanneer je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt. De NHG is een borgstelling waarmee je laat zien dat je een betaalbare en verantwoorde hypotheek hebt afgesloten. Wanneer je een huis zonder NHG hebt gekocht, betaal je extra rente, dat wordt risico opslag genoemd. Het is een soort premie voor het extra risico dat de bank loopt omdat je zonder NHG geen garantie hebt dat je de hypotheek altijd kunt blijven betalen. De rente opslag ligt vaak rond de 0,2%. Wanneer je voldoende hebt afgelost van je hypotheek of de waarde van je woning is flink gestegen, kan het zo zijn dat je een minder hoog risico bent geworden voor de bank. Je valt dan in een lagere risicoklasse en de rente kan omlaag. Vaak gebeurt dit automatisch. Soms niet. Dus heb je je huidige hypotheek al een tijd en ben je dus al even aan het (extra) aflossen, bel dan gewoon naar je bank en vraag hoe je een lagere hypotheekrente kunt krijgen.

Wat gebeurt er met de hypotheekrenteaftrek bij extra aflossen op de hypotheek?

De tweede optie die er is, is om je hypotheekrente te middelen. Rentemiddeling betekent dat je de huidige rentevaste periode openbreekt en een nieuwe rentevaste periode afspreekt met je hypotheekverstrekker. Het is vooral interessant als je rentevaste periode nog maar een paar jaar duurt. Dit doe je dus voordat de rentevaste periode voorbij is. Dit is nu vaak gunstig omdat de hypotheekrente heel laag is. Voor de hypotheekverstrekker is dit helemaal niet gunstig. Die heeft er namelijk op gerekend nog X aantal jaren meer rente te ontvangen voor de hypotheek die jij hebt afgesloten. Je moet dan dus een boete betalen. Die bestaat uit het bedrag dat de hypotheekverstrekker nog aan rente zou ontvangen. Die boete betaal je niet in één keer, maar wordt verwerkt in je nieuwe hypotheekrente. Je betaalt naast die boete vaak ook administratiekosten (gemiddeld €250) en eventueel advieskosten wanneer je gebruik maakt van een hypotheekadviseur. Desalniettemin kan rentemiddeling je een hoop geld schelen. Om voor jezelf een nieuwe rente uit te kunnen rekenen inclusief boeterente, klik HIER.

Een andere optie is om je hypotheek over te sluiten. Oversluiten betekent dat je je hypotheek bij een andere bank onderbrengt. Het lijkt erg op rentemiddelen, omdat je ook hier een boete krijgt van je huidige hypotheekverstrekker. Kun je die niet in één keer betalen, dan kun je die vaak meenemen in je nieuwe hypotheek. Die boeterente is niet aftrekbaar bij de belastingdienst. Betaal je de boete wel in één keer, dan is die fiscaal aftrekbaar. Bij oversluiten sluit je een hele nieuwe hypotheek af. Daar komen dus ook kosten bij kijken zoals advies-, taxatie en notariskosten. Het grote voordeel is dat je hypotheekrente flink naar beneden gaat, en zoals bij optie twee ook het geval is: je kunt er in sommige gevallen honderden euro’s per maand mee besparen wanneer je van een relatief hoge rente, naar een hele lage gaat. Hoe je dus een lagere hypotheekrente kunt krijgen is aan jou, want zoals je leest zijn er dus meerdere opties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie