Hoe jij kunt beginnen met sparen!

spaarpotjes beginnen met sparen

Sparen vind niet iedereen een sexy onderwerp. Ik vond altijd dat sparen voor saaie mensen is, die geen leuke dingen doen in hun leven. We leven nu, dus geld moet rollen. Boy, was I wrong! Want door te sparen, kún je vaak leuke dingen doen. Had ik even niet aan gedacht. Als je vaker meeleest weet je dat wij vorig jaar onze financiële huishouden hebben omgegooid en dat we daardoor veel meer centen overhouden. Daarmee konden we beginnen met sparen, lossen we extra af op de hypotheek en zijn we begonnen met beleggen. Daarnaast hebben we elke maand een budget dat we kunnen uitgeven aan leuke dingen doen. Maar nu is alles dicht, dus dat geld houden we nu eigenlijk over.

Omdat we nu meer kunnen sparen, hebben we spaardoelen kunnen stellen waarvan we ook zeker weten dat we die gaan halen. Wij dachten nooit genoeg geld te kunnen sparen voor een reis die we graag willen maken, maar nu kunnen we die reis waarschijnlijk volgend jaar gaan doen! Ook sparen we tegelijk voor een bruiloft, en blijven we onze buffer aanvullen. Dit konden wij doen nadat wij een financieel overzicht gemaakt hadden. Dat is het belangrijkste. Loop al je vaste- en variabele lasten na. Maak een bestand in Excel of schrijf het op in een schrift. Eerst je inkomen, dan je vaste lasten. Als laatste kijk je naar je variabele lasten zoals boodschappen, kleding en overige zaken. Ik heb daarvoor de laatste drie maanden gepakt en kwam zo op een gemiddelde per maand per categorie. Daarvoor heb ik gewoon mijn bankieren app gebruikt.

Kijk goed naar je inkomsten en uitgaven voor je gaat beginnen met sparen. Blijft er op papier iets over? En spaar je ook al datgene dat op papier overblijft? Of ga je op papier zelfs in de min? Dat inzicht is heel belangrijk. Daarna ga je namelijk kijken hoe je je uitgaven kan verminderen. Zeg abonnementen op die je niet gebruikt, dat geld kun je vanaf nu sparen, want voorheen gaf je het toch al uit. Bel je internetprovider en vraag om korting. De kans is groot dat je daadwerkelijk korting krijgt. Anders ga je overstappen, klik daarvoor HIER om de laagste prijzen te zien. Hetzelfde geldt voor je autoverzekering. Als je daar al een tijdje -of nog nooit- naar gekeken hebt, kan hij vrijwel zeker goedkoper! Voor meer info klik je HIER. Dit doe je dus voor al je vaste lasten. Een grote post die ook vaak veel goedkoper kan: energie. Vooral als je contractperiode al voorbij is. Overstappen levert je een flinke welkomstkorting op én stroom en gas is nog nooit zo goedkoop geweest als nu. Dit is dus het moment. Voor meer info klik HIER!

Zo ga je dus al je vaste lasten na. Als laatste kijk je naar je hypotheek. Als jij al een tijdje in je rentevaste periode zit, is de kans groot dat je flink kunt besparen door rentemiddeling toe te passen. De rentes zijn nu nog steeds heel laag, en het levert enkele tientjes tot honderden euro’s per maand op. Voor meer info klik je HIER. Als je alles bent nagelopen en je hebt overal nieuwe contracten, reken je uit wat je besparing is. Dat geld ga je natuurlijk niet uitgeven, maar dit ga je vanaf nu sparen! Daarna ga je je variabele lasten na. Waar geef je te veel geld aan uit? Ons zwakke punt was eten. Daar gaven we per maand soms €850 euro aan uit. Nu is dat nog €425. Het bedrag dat overblijft, sparen we nu dus. Hetzelfde geldt voor meevallers. Vakantiegeld, marktplaats verkopen, verjaardagsgeld, maar ook loonsverhogingen.

Vergeet niet dat je ook een realistisch spaardoel moet stellen. Waar spaar je voor? Wil je gewoon een buffer, of wil je sparen voor een vakantie, aflossing van je hypotheek of een nieuwe koelkast. Maak je spaardoel niet te groot. Als jij €40 per maand overhoudt om te sparen, ga je niet een spaardoel stellen van €10.000. De kans dat je dat volhoud is niet zo groot. Maar €500 of €750 is dan al een veel beter haalbaar doel. Wat écht helpt is om je spaardoel visueel te maken. Maak een barometer met vakjes die je kunt inkleuren. Elk vakje is dan een bepaald bedrag, en als je dat hebt gehaald, mag je een vakje inkleuren. Het klinkt kinderachtig, maar werkt echt heel motiverend. Plak een plaatje van je uiteindelijke doel bovenaan de barometer. Hoe meer je spaart, hoe dichterbij je spaardoel je bent.

En zorg ervoor dat je dat geld ook ergens kan wegzetten. Zorg dus voor een spaarrekening. Het liefst eentje waar je meerdere spaarrekeningen kunt aanmaken, voor elk spaardoel een andere rekening. Wij hebben een rekening bij Knab. Het eerste jaar betaal je €2,50. Je kunt een heleboel potjes aanmaken voor je spaardoelen. Zorg er wel voor dat je niet té veel potjes maakt. Als je je spaargeld over teveel doelen moet verdelen, raken die potjes nooit vol. Trouwens, als je overstapt naar Knab en je maakt gebruik van de gratis overstapservice, dan krijg je €50,- cadeau. Mooi om te beginnen met sparen!

Dit is onze tactiek geweest om te beginnen met sparen. Het werpt zijn vruchten af, want het bedrag dat we nu hebben gespaard, hebben we nog nooit gezien. En dat in zes maanden tijd. Als wij dat kunnen, kun jij dat ook. Echt waar. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie