Hoe wij € 325 per maand konden besparen op eten

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 3

besparen op boodschappen

Voordat onze dochter geboren werd, letten we eigenlijk op geen enkele uitgave. Zo gebeurde het dus ook dat we bijna geen geld konden sparen. Niet omdat we het geld niet hadden, maar het ging gewoon op. Ik dacht echt dat we de ruimte niet hadden om te gaan sparen. We gingen wekelijks uit eten, af en toe nog ergens lunchen. We kochten dure boodschappen. Een mens moet eten. Toen onze dochter geboren werd, werd al snel duidelijk dat het niet zo makkelijk was om die gewoontes voort te zetten maar daar vonden we een oplossing voor: we laten het gewoon bezorgen of we halen het af! En zo werden karrevrachten sushi het huis binnengedragen. En ik had geen idee hoe je kunt besparen op eten.

Toen onze dochter inmiddels een maand of 8 oud was, ging ik me verdiepen in financiën. Daar hoort dan ook bij dat je een overzicht maakt van de gemiddelde uitgaves. Ik besloot drie maanden terug te kijken en alle vaste lasten en variabele lasten op te schrijven. Er was één post die boven alle anderen uitsprong. Eten. Mijn god, daar gaven wij maandelijks gemiddeld tussen de € 700 en € 850 aan uit. Ik had geen flauw idee. En toen was dochter al geboren. Ik wil niet weten wat de maandelijkse schade daarvóór was. Daar moest dus verandering in komen. En hóe. We hebben onze uitgaven voor alleen eten kunnen verlagen met ongeveer € 325. Hoe we dat hebben gedaan lees je hieronder.

We zijn natuurlijk begonnen met de meest voor de hand liggende kosten. Namelijk voor het uit eten gaan, het afhalen en het laten bezorgen. We hebben afgesproken dat we nog steeds kunnen genieten, maar dat we dat wel anders zouden gaan doen. Zo hebben we afgesproken niet meer wekelijks uitgebreid uit eten te gaan, of schalen sushi af te halen. Buiten corona tijd gaan we nu ongeveer twee keer per maand lunchen. Dat scheelt al de helft van het geld dat we normaal aan uit eten gaan uitgeven. Daarnaast halen we alleen nog sushi af bij speciale gelegenheden. Die zijn er niet zo vaak, dus ik denk dat we vorig jaar ongeveer zes keer sushi hebben gehaald. Maar zelfs zonder deze kosten waren we er nog niet. Ik vond dat we ook naar de boodschappen moesten kijken.

Wij wonen dus boven een supermarkt, maar daar doe ik dus niet meer dagelijks de boodschappen. Ik vind het een vrij dure zaak en het loont om dus 500 meter verder te rijden naar een goedkopere supermarkt. Wij bevinden ons overigens in een luxe positie, aangezien wij vijf verschillende supermarkten binnen 1,5 km van ons huis hebben. Wij doen ook niet meer dagelijks boodschappen, maar wekelijks. En met een lijstje. Zo hebben we genoeg eten in huis voor de hele week, en komen we automatisch minder in de verleiding om eten af te halen.

Dus toen zijn we gaan kijken hoe we nog steeds lekker kunnen eten, maar wel goedkoper. Uiteraard gingen wij meer letten op de aanbiedingen, en doen we dus vooral boodschappen op basis van de folders. Als ik denk een goede aanbieding gevonden te hebben, kijk ik in de winkel wel nog even naar vergelijkbare producten. Ik kijk dan in het bijzonder naar de kilo prijs. Soms is een huismerk alsnog goedkoper dan de aanbieding. In dat geval pak ik dan het huismerk. Verder heb ik een lichte hekel aan koken, maar dat kwam goed uit voor de volgende besparing. Ik besloot namelijk te koken voor twee dagen. Daardoor moet je grotere verpakkingen kopen, maar grotere verpakkingen zijn in verhouding goedkoper. Let maar eens op de kilo prijs. Het verschil is aanzienlijk. Het bijkomende voordeel is dat ik dus nog maar 3/4 keer per week kook. Ideaal.

Ik vind het wel belangrijk om genoeg groente en fruit in huis te halen. Niet alleen voor onszelf, maar vooral voor onze dochter. Ik let er dan vooral op dat ik groente en fruit uit het seizoen koop. Op DEZE pagina van het voedingscentrum kun je zien bij welk seizoen je favoriete groente en fruit hoort. Ik ben bijvoorbeeld GEK op bloemkool, maar echt no way dat ik meer betaal voor een bloemkool dan € 1,39. Dat houd in de praktijk in dat wij alleen in de herfst bloemkool eten, en alleen als hij flink in de aanbieding is. Verder let ik op aanbiedingen voor producten die wij veel gebruiken, en die houdbaar zijn. Zo heb ik bij het Kruidvat een jaarvoorraad vaatwastabletten gescoord voor € 32, en bij de Appie kocht ik laatst 22 pakken houdbare melk omdat zij 1+1 gratis waren.

Alles bij elkaar konden we door bovenstaande maatregelen zorgen voor een besparing van € 325 per maand. Wat ook helpt is dat ik werk met maandbudgetten. Voor de boodschappen trekken we € 350 uit. Voor uitjes trekken we € 125 uit, daar hoort eten (halen) buiten de deur ook bij. Maar ook eventuele toegangstickets als we eens naar een dierentuin gaan. Door te budgetteren dagen wij onszelf dus uit om elke maand binnen die uitgaven te blijven en dat werkt hier dus heel goed! Deze maand gaan die budgetten overigens niet op, omdat wij 1 februari zijn begonnen met een challenge, namelijk dat wij deze maand maximaal € 250 gaan uitgeven. Wil je daar meer over lezen? Klik dan HIER. Ik hoop dat je hier wat een hebt en nu weet hoe je kunt besparen op eten.

3 reacties

  1. Jaaaa, herkenbaar. Omdat het kan, was ongeveer het motto. Nadat ik gescheiden ben (10jr geleden) ging ik toch maar eens budgetteren. Toen bleek dat ik met simpele besparingen ineens honderden euro’s kon sparen. Hoefde ik niet eens veel voor in te leveren, maar gewoon bewuster voor te leven.
    Inmiddels ben ik hertrouwd en is m’n gezin gegroeid, maar ik hou nog steeds goed bij wat in en uit gaat. Gewoon een prettig idee om wat achter de hand te hebben en geen geld meer te laten verdwijnen in ondefinieerbare hoekjes.

    • Bizar wat een beetje inzicht al kan doen he! En ik ben het met je eens dat bewuster leven vaak al voldoende is. Ik heb eerder wel eens reacties gehad van mensen die vinden dat je NU leeft, en dat geld moet rollen. Maar we doen hier nog steeds leuke dingen, alleen is het niet altijd meer en/en, maar of/of. Fijn dat het na al die jaren nog steeds lukt om overzicht te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie