Welke verbouwingen maken je huis meer waard?

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 0

Welke verbouwingen maken je huis meer waard

Wij hebben ruim 2,5 jaar geleden ons eerste huis gekocht. Daarvoor hebben we jaren gehuurd. Meer dan een verfje op de muren en een vloertje leggen hadden we niet gedaan. Toen we ons huidige huis kochten hebben we daar echt een goede prijs voor betaald, namelijk €138.500. Het is een maisonnette van 105m² met een dakterras van 30m². We hebben toentertijd flink onderhandeld over de prijs, die was namelijk €150.000. Maar de kozijnen waren rot, er was nauwelijks een dakterras, de vloeren waren stuk, de badkamer verouderd en er was wel een keuken, maar zonder apparatuur. Met een bouwdepot’je van €5000,- hebben we er een nieuwe keuken laten gooien. Toen hebben we vloeren aangepakt, evenals alle muren die een frisse kleur kregen en alle deuren en kozijnen zijn ook geverfd. Dit jaar hebben we de badkamer en het dakterras aangepakt. Zeg maar #coronaverbouwing.

Voor ons is het woongenot er dus flink op vooruit gegaan. Ons huis ziet er een stuk mooier uit, al zijn er nog steeds verbeteringen nodig. Zo moeten er nog een paar kozijnen worden vervangen die rot zijn en waar nog enkel glas zit. Dat willen we graag aanpakken, want het kost flink meer gas, dat enkel glas. Maar wat ik me wel afvroeg is of onze woning dan ook meer waard is geworden door alles wat we eraan hebben gedaan. En dan eigenlijk niet alleen onze eigen woning, maar wat doen verbouwingen überhaupt met de waarde van je huis? Wordt je huis elke euro die je erin stopt ook meer waard? Daar ben ik dus ingedoken en ik ga het je hier vertellen.

WAT GEBEURT ER ALS JE JE HUIS HEBT AFBETAALD?

Altijd goed is het wegwerken van achterstallig onderhoud van je huis. De staat van het onderhoud bepaalt ook voor eventuele kopers een deel van de prijs die ze willen bieden. Bijvoorbeeld woningen waarvan de kozijnen goed zijn, die dubbel glas hebben en die er goed onderhouden uit zien, zijn meer waard dan de (paar) rotte kozijnen in mijn eigen huis. Kozijnen zijn ook minder smaakgevoelig, dus een investering hierin zorgt ervoor dat het geld dat je erin stopt, ook voor een groot deel terug zal zien in de vraagprijs. Je investering kun je voor 80% tot 100% terugverdienen. Dit geld ook voor ander onderhoud dat niet smaakgevoelig is, zoals het dak.

Daarnaast is het verduurzamen van de woning een goede manier om deze meer waard te maken. Kopers hechten er waarde aan als er al zonnepanelen op het dak liggen. Voordat je dat doet is het ook handig om te isoleren. Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop en verdien je binnen een paar jaar weer terug, omdat het al een hoop gas scheelt om je huis op te warmen. Daarnaast neem je dit ook mee in de vraagprijs voor je woning en het zal je huis dus ook in waarde laten stijgen, namelijk 75% tot 100% van de investering. Je kunt in dit geval je investering dubbel en dwars terug verdienen.

Ook het uitbreiden van het aantal m² van de woning is vaak een goede investering. Maar let hierbij wel op dat de tuin niet te klein wordt, dat kan weer een waardevermindering voor je woning betekenen. Heb je een flinke tuin en een iets minder flinke woonkamer? Dan kan een uitbouw een optie zijn. Vaak verdien je tussen de 60% en 100% van je investering terug bij de verkoop van je huis. Dit geldt overigens ook voor een dakkapel waarmee je meer bruikbare m² creëert op zolder.  

Wat minder waardevermeerdering oplevert aan de woning zijn verbouwingen die smaakgevoelig zijn. Dit geldt voor bijvoorbeeld de keuken en de badkamer. Wat jij mooi vind, vind een ander niet per se mooi. Ik zie zelf bijvoorbeeld op Funda verrassend vaak een rode glimmende keuken voorbij komen, die ik er persoonlijk als eerste uit zou slopen(sorry rode-keuken-lezers!). Een verbouwing aan de keuken of badkamer levert dan ook doorgaans maximaal 50% waardevermeerdering op ten opzichte van de investering die je doet. Dat geldt ook voor de tuin. Het is fijn als die er netjes bij ligt, maar net als de keuken en badkamer: doe dit alleen omdat je er zelf graag van wil genieten, niet om je woning in waarde te vermeerderen.

Bronnen: wegwijs, Bouwgarant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie