Hoe koop je een huis?

Hoe koop je een huis

Toen wij twee jaar geleden ons huis kochten, hadden wij geen flauw idee van wat er allemaal komt kijken bij hoe je een huis koopt. Hoe koop je in godsnaam een huis? Wij namen dus een hypotheekadviseur in de arm, die ons stap voor stap door de hypotheekaanvraag loodste. Het bleek echter een stukje simpeler te zijn dan we van tevoren dachten. Maar toen hadden we de rekening van de hypotheekadviseur natuurlijk allang op de mat liggen. Ik weet niet meer precies wat het gekost heeft, maar meestal kost hypotheekadvies tussen €1000 en €3000. Hoewel dat bedrag fiscaal aftrekbaar is, zou het natuurlijk lekkerder zijn als je het helemaal niet hoeft te betalen. Daarom zet ik voor jou op een rijtje wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis en het aanvragen van een hypotheek.

Om te kijken welk huis je kunt kopen, is het eerst handig om te achterhalen hoe hoog je maximale hypotheek kan worden. Daarvoor vind je online allerlei rekentools. HIER kun je berekenen hoe hoog dat bedrag ongeveer zal zijn. Vervolgens bepaal je hoeveel je wilt uitgeven voor een huis. Dat je 3 ton kunt lenen betekend natuurlijk niet dat je die 3 ton ook helemaal moet benutten. Bij een lagere hypotheek houd je namelijk gewoon meer ruimte over om andere dingen te doen. Ook kijk je welke hypotheek bij jou zou passen. Wil je een annuïtaire- of lineaire hypotheek? Bij welke partij? Wanneer je een huis vind dat je leuk vind ga je bezichtigen. Meestal zeker twee keer, want wanneer je een tweede keer gaat kijken, zie je vaak andere dingen als de eerste keer.

Waarom wij extra aflossen op onze hypotheek

Ook kun je kiezen voor een bouwkundige keuring. Dit is dus niet verplicht. Het is handig dit te doen voor de onderhandelingen, zodat je het resultaat mee kunt nemen tijdens de onderhandelingen. Een bouwkundige keuring kost echter ook geld. Gemiddeld kost dit tussen de €275 en €425. Je geeft dit geld dus al uit zonder dat je weet of je met de tegenpartij tot een goede prijs kunt komen. Daarom kun je er ook voor kiezen dit na de onderhandelingen te doen. Of helemaal niet.

Als je wilt bieden op het huis, kun je daar een aankoopmakelaar voor inschakelen. Gemiddeld kost dat €2750. Een aankoopmakelaar onderhandeld voor jou met de verkoopmakelaar. Maar bieden en onderhandelen kun je natuurlijk ook gewoon zelf doen. Je belt de verkoopmakelaar en doet het bod. Het is echt niet raar als dat 15% onder de vraagprijs ligt, vooral als het huis al een tijd te koop staat. Daarnaast vertel je ook onder welke voorwaarden je wilt kopen. Zoals onder behoud van financiering. Dit is belangrijk, want als deze voorwaarde er niet bij zit, en je krijgt je hypotheek niet rond, moet je een boete betalen aan de verkopende partij voor het niet nakomen van de koop. Wanneer je met de tegenpartij een prijs overeen bent gekomen, teken je het voorlopige koopcontract.

Ook laat je het huis taxeren. Dit is belangrijk, want je kunt óf maximaal de hoogte van de aankoopprijs krijgen als hypotheek wanneer de taxatie hoger uitvalt dan die aankoopprijs, óf maximaal de hoogte van de taxatiewaarde als hypotheek krijgen als de taxatiewaarde een stuk lager uitvalt dan de aankoopprijs. Het laten taxeren van het huis kost tussen de €450 en €500. Het taxatierapport zal ook worden gevraagd bij de hypotheekaanvraag. Daarnaast zoek je een notaris uit. Daar zul je de uiteindelijke eigendomsakte en hypotheekakte moeten tekenen. Dit kost ongeveer €1000.

Wat gebeurt er als je je hypotheek hebt afgelost?

Daarna ga je een definitieve hypotheekaanvraag doen bij de hypotheekverstrekker van jouw keuze. Of je laat je hypotheekadviseur dit doen. Je krijgt dan een voorstel terug met daarin de hoogte van de hypotheek, de hoogte van de rente en hoe lang de rentevaste periode is, en er wordt gevraagd om de benodigde documenten. De hypotheekverstrekker heeft namelijk bewijs nodig dat je je hypotheek gedurende de looptijd kunt betalen. De meest voorkomende documenten zijn de volgende:

  • Identiteitsbewijs
  • Een recente loonstrook
  • Een werkgeversverklaring van maximaal 3 maanden oud
  • Een taxatierapport
  • Een kopie van de koopakte
  • Een overzicht van je verzekeringen (een opstalverzekering is verplicht, net als een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek zonder NHG)
  • Vaak een overzicht van je bankafschriften (heb je voldoende spaarsaldo voor de kosten koper?)
  • Een overzicht van je schulden.

Wanneer je alles zo compleet mogelijk inlevert, zal de hypotheekaanvraag het snelste verlopen. Uit DIT artikel van Nu.nl blijkt namelijk dat de klant er meestal zelf voor zorgt dat de hypotheekaanvraag langer duurt, omdat de gevraagde documenten nog niet beschikbaar zijn gesteld door de klant. Met bovenstaand overzicht heb je alvast een spiekbriefje die je kunt gebruiken om al een heleboel documenten klaar te hebben liggen voor wanneer de hypotheekvertrekker hier om vraagt. Zorg er ook voor dat het allemaal in gescand is. Dan kun je alles meteen opsturen. Wanneer de hypotheekaanvraag is goedgekeurd en alles is rond, kun je een afspraak maken met de notaris en de verkopende partij voor de overdracht.

Alle kosten die hierboven worden genoemd voor de verschillende onderdelen vormen samen de kosten koper. Deze kosten zijn allemaal fiscaal aftrekbaar, dus je krijgt er nog wat van terug van de belastingdienst. Et voilà, nu weet jij het antwoord op de vraag: hoe koop je een huis?

Je kunt mij bereiken via een reactie hieronder, via Instagram @methetzelfdegeld, via Facebook of mailen naar info@methetzelfdegeld.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie