Over het lenen van geld bij een kredietverstrekker

Geld lenen bij kredietverstrekker

Mijn persoonlijke mening over geld lenen is dat je het niet moet doen, tenzij je echt niet anders kan. Of je het wel of niet doet, is natuurlijk eigen keuze. Voor mij en mijn verloofde geldt dat wij hebben besloten geen persoonlijke leningen af te sluiten, maar te sparen voor zaken die we willen aanschaffen. Wellicht bevinden wij ons in een luxe positie waarin we kunnen sparen. Maar wat als er een uitgave om de hoek komt kijken waar je op dit moment het geld niet voor hebt? Dan is lenen een optie. Of wanneer je wil gaan verbouwen. Je zou een lening ook kunnen gebruiken voor de aanschaf van een auto. Let hiermee wel op, want de auto wordt elke dag minder waard en is dus eigenlijk geen goede investering.

Bij wie ga je lenen? Daar zijn natuurlijk een aantal mogelijkheden voor. Je zou geld kunnen lenen bij je ouders, bij je kinderen, andere familie en zelfs vrienden. De vraag is echter of je überhaupt moet willen lenen van een bekende. Verhalen over geldruzies zijn bij iedereen bekend, denk ik. Je kunt natuurlijk ook gewoon geld lenen bij een kredietverstrekker. Hiermee sluit je dan een duidelijke overeenkomst. Je leent X bedrag, je lost af in X aantal maanden en je betaalt hiervoor X % rente. Valt geen ruzie over te maken.

Wat kost geld lenen? De hoogte van de rente hangt doorgaans af van de hoogte van het bedrag, de looptijd en je persoonlijke risicoprofiel. Hierbij kijken ze dan naar je leeftijd, inkomsten, vaste lasten en checken ze bij het BKR of je betalingsachterstanden of andere lopende leningen hebt. Daar komt dan een rente percentage uit. Stel dat je € 20.000 wil lenen en je een rentepercentage krijgt van 5 %. Dan is het niet zo dat je over die lening € 20.000 × 5 % =  € 1000 rente over betaalt. J betaalt dan elk jaar 5 % over het openstaande leenbedrag. Als je dus € 20.000 leent, betaal je over een looptijd van 60 maanden in totaal € 2.584 rente.

Ben je echter tot de conclusie gekomen dat je toch echt geld wil lenen? Dan kun je bijvoorbeeld terecht bij krediet.nl voor een BNP Paribas lening. Het voordeel van een lening bij BNP Paribas is dat je de mogelijkheid hebt om je lening aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld extra aflossen zonder kosten. Bij sommige leningen kun je zelfs de looptijd, het termijnbedrag en incassodatum kiezen. Dat is ideaal in het geval je financiële situatie veranderd.

Een persoonlijke lening is een fijn product wanneer je van tevoren weet wat je kosten zullen zijn of wat je wil uitgeven. Je krijgt het bedrag in één keer op je rekening gestort en wanneer je de looptijd en het bedrag niet aanpast, weet je precies waar je aan toe bent. Dat is een groot verschil met een doorlopend krediet. Hierbij kun je ook geld lenen, maar kun je het bedrag in gedeeltes opnemen en ook het aflossen is flexibel. Je betaalt dan rente over het opgenomen bedrag. Je kunt tussentijd aflossen, maar het bedrag ook weer opnemen. Het voordeel is de flexibiliteit, het nadeel is dat een doorlopend krediet eindeloos kan duren en je dus ook eindeloos rente blijft betalen.

Zoals je leest zijn er dus een aantal zaken waar je op moet letten als je geld wil lenen. Geld lenen kost geld, houd dat in je achterhoofd. Maar het kan een goede manier zijn om op korte termijn een uitgave te kunnen doen waar je anders wellicht nog jaren voor had moeten sparen. Op deze manier spaar je eigenlijk achteraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie