Alles over zonnepanelen

alles over zonnepanelen

Zonnepanelen zijn bij uitstek zeer geschikt om te besparen! Je verbruikt namelijk meteen na installatie minder stroom en dus gaat je energierekening omlaag. Helaas hebben wij ze zelf niet, omdat wij in een appartement wonen en dus niet zelf kunnen beslissen wat er op het dak komt te liggen. Mochten wij ooit verhuizen, dan hebben wij zeker de wens om zonnepanelen te installeren. Ik heb me daar al meer dan eens in verdiept, en vandaag deel ik die informatie met jou en lees je hier alles over zonnepanelen.

Zonnepanelen werken globaal als volgt: zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten deze om in energie. Deze kun je niet direct gebruiken. Daarvoor heb je een omvormer nodig. De omvormer zet de opgewekte energie om in stroom en stuurt deze naar je apparaten waarvan de stekkers in het stopcontact zitten.

Wanneer je geen of minder stroom verbruikt, maar de zon staat wel hartstikke hard te schijnen, wordt de opgewekte stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je evenveel betaald per Kwh als dat je zelf betaalt. Dat heet de salderingsregeling. Er zit wel een maximum aan. Als je meer stroom teruglevert dan dat je afneemt, wordt de vergoeding wat lager. Deze regeling gaat echter wel veranderen vanaf 2023. Vanaf 2023 wordt die hoge vergoeding elk jaar wat minder. Vanaf 2031 mag je niet meer salderen. Dit betekent dat je vanaf 2031 niet meer gebruik kunt maken van het hoge tarief dat je voorheen dus nog wel kon krijgen. Vanaf 2031 krijg je nog maar max 6 tot 12 cent per Kwh dat je teruglevert aan het electriciteitsnet. Het levert dus minder op om terug te leveren.

Dit wil echter natuurlijk niet zeggen dat het niet meer loont om zonnepanelen op je dak te leggen. Het vergt wel een investering, maar je je investering al terugverdienen tussen de 5 en 8 jaar. De belasting die je hebt betaald voor de zonnepanelen kun je namelijk terugvragen. Vaak hebben gemeentes ook subsidieregelingen voor het verduurzamen van je huis. Het is zeker de moeite waard om hier eens naar te informeren binnen je gemeente. Het is trouwens goed om te weten dat zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee gaan. De omvormer moet eerder vervangen worden, namelijk na zo’n 13 jaar.

Dan over de zonnepanelen zelf, want het ene zonnepaneel is het andere niet. Er zijn namelijk drie soorten zonnepanelen die allemaal een ander rendement (=opbrengst) hebben. De duurste variant, die tevens het meeste opbrengt, is het mono-kristallijne zonnepaneel. Deze zijn zwart en bestaan uit 1 kristal. Dan heb je het polykristallijne zonnepaneel, dat uit meerdere kristallen bestaat. Deze is blauw, brengt iets minder op maar is wel iets goedkoper. Het goedkoopste zonnepaneel brengt tevens het minste op en hiervoor moet je er veel leggen, wil je flink wat stroom op kunnen wekken. Het gaat om het amorf zonnepaneel.

Het is belangrijk de zonnepanelen op een plek te leggen waar ze optimaal gebruik kunnen maken van de zon. Een plat dak is echt ideaal, omdat je de zonnepanelen precies naar de juiste richting kan zetten. Nadeel is dat er wel meer ruimte nodig is per zonnepaneel door de schaduwvorming. De ideale hoek om zonnepanelen te plaatsen in Nederland is namelijk 37°. De ideale richting is naar het zuiden. Als je je zonnepanelen zo kunt plaatsen, haal je het maximale rendement. Mits er natuurlijk bijvoorbeeld geen boom recht voor staat die een schaduw werpt op je zonnepanelen. Voldoet jouw dak niet aan de ideale helling en richting? Dan kan het nog steeds lonen om zonnepanelen neer te leggen, alleen zal het rendement iets minder hoog zijn.

Wie legt je zonnepanelen op je dak en plaatst de omvormer? Je kunt zonnepanelen laten plaatsen door de partij waar je de zonnepanelen koopt. Je kunt de montage ook door een ander bedrijf laten doen. Maar je kunt er ook voor kiezen om voor het zelf zonnepanelen monteren. Dit is niet heel erg makkelijk, dus het is handig als je geen twee linkerhanden hebt, maar je kunt bijvoorbeeld ook een 1-daagse cursus hiervoor volgen. Kun je je familie en vrienden daarna ook helpen 😉 Je bespaart weer kosten door de zonnepanelen zelf te leggen en zo verdien je je zonnepanelen nog sneller terug.

Hoeveel stroom zonnepanelen opwekken is niet voor iedereen hetzelfde. Het ligt aan de hoeveelheid zon, aan de helling van de zonnepanelen, aan de richting waarin ze geplaatst zijn en welke soort zonnepanelen je kiest. Gemiddeld leveren zonnepanelen per stuk zo’n 220 Kwh per jaar op. Wij verbruiken thuis niet veel stroom, ongeveer 1500 Kwh per jaar. Dit zou voor ons betekenen dat wij aan 6 zonnepanelen genoeg hebben. Hiermee dekken wij bijna ons gehele stroomverbruik. Als we er 7 zouden plaatsen krijgen we te maken met terugleveren, wat over een aantal jaar dus minder oplevert. Het seizoen is ook belangrijk. Hieronder zie je een plaatje waarop staat hoeveel procent van de totaal jaarlijks opgewekte stroom per maand wordt opgewekt. Zo zie je dat mei, juni en juli de beste maanden zijn, en december de slechtste maand. Er is dan immers veel minder zon. Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het is hoe dan ook zeer interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Niet alleen vanwege die (toekomstige) besparing, maar natuurlijk ook vanwege het milieu aspect. Per zonnepaneel scheelt het jaarlijks namelijk 105 Kg uitstoot CO₂. De CO₂ die vrijkomt bij de productie van de zonnepanelen is na 2 jaar gecompenseerd. Na 2 jaar heb je dus ook echt milieuwinst. Nu weet je (bijna) alles over zonnepanelen.

Heb je zelf al zonnepanelen? Hoe bevalt dat? Of ben je het aan het overwegen? Wat houdt je tegen? Laat het me weten in de comments! Volg je me al op Instagram? Ik ben te vinden met @methetzelfdegeld.

3 reacties

 1. Paar aanvullinkjes, als zonne-panelen-adept (ik heb er 32).
  1. Een zéér belangrijke factor bij de opbrengst van zonnepanelen is de temperatuur. Voor iedere graad warmer dan 25C gaat er doorgaans 1% van af. Dat lijkt weinig, maar bedenk dat het hier gaat om de temperatuur van het paneel. Die kan in de zomer oplopen tot 90C. De dagen met de grootste opbrengst liggen dan ook doorgaans in april en mei, en niet in juni of juli.
  2. De meeste ideale ligging (gelet op de toekomst en afschaffen van saldering) is oost-west of zuidoost-zuidwest. Je hebt dan een lagere piek (en dus minder teruglevering) maar een groter bereik over de dag, terwijl je toekunt met een kleinere omvormer (lager vermogen).
  3. De opbrengst per paneel is véél groter dan 220kwh per paneel. Dat is een tamelijk oude waarde. De goedkoopste polykristalijne panelen op de markt zijn nu 300wp, en die leveren ongeveer 300kwh per jaar op. Er zijn ook panelen op de markt van 375wp, en die leveren ongeveer 375kwh per jaar op.
  Mijn panelen zijn 300wp en de totale installatie is dus 9600wp. Op jaarbasis produceer ik iets meer dan 10.000kwh: 312kwh per paneel per jaar.
  De terugverdientijd zal voor mij op ongeveer 4 jaar liggen.

 2. Ik ga liever uit van de echte cijfers uit de echte wereld. Maar let op, Milieucentraal heeft het over 200-300wp per vierkante meter. Een PV-paneel is echter groter dan 1m2 en dus is de opbrengst per paneel >300 per paneel.

  De zgn. 0.85 factor komt van installateurs, die niet graag willen dat iemand komt klagen over te lage opbrengst. Ik heb inmiddels vele jaren zonnepanel en dat op het somberste én warmste plekje van Nederland (ZO-Nederland). Nog nooit heb ik lager dan 1 gescoord. Andere installaties (grasduin maar eens door outputs in Nederland op PVoutput.org) komen állemaal boven de 1kwh per wp uit. De 0.85 is absoluut zéér conservatief.

  Het verhaal van de ligging is op jaarbasis absoluut waar – echter hetgeen ik aan tracht te geven is het verschil wat gaat ontstaan in de toekomst door het salderen. Je wilt dan streven naar een zo groot mogelijke periode op een dag dat je opbrengst hebt, en een lagere piek voor terugleveren. Professionele zonneparken worden steeds vaker ZO/ZW gelegd en zelden op zuiver zuiden.

  Maar ik ben altijd blij als er extra aandacht is voor zonnepanelen. Het verbaasd mij volledig dat er nog mensen zijn met geld op de bank en zonder panelen op het dak. Dat is echt een dief van je eigen portemonnee zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie