Extra aflossen op de hypotheek

wat gebeurd er als je je hypotheek hebt afbetaald

Mensen die al langer meelezen weten dit al, maar wij lossen dus extra af op de hypotheek. Inmiddels hebben wij ons koophuis bijna 3 jaar. We hebben echt geluk gehad, want het huis stond al even op de markt toen wij het vonden, en niemand wilde het schijnbaar hebben ook al was de prijs echt niet zo hoog. Omdat er weinig interesse was én er nog wat aan het huis moest gebeuren, hebben we nog eens 12k van de vraagprijs af weten te onderhandelen. Voor minder dan 140k kochten we dus een huis met 105m2 woonoppervlakte. Okee, er zat nauwelijks een keuken in en we moesten overal nieuwe vloeren leggen en alle muren verven, maar toch was dit een koopje. Inmiddels hebben we alles aangepakt, ook de badkamer en het dakterras, en zijn we helemaal happy hier.

We hebben het huis gekocht op het loon van mijn verloofde. Ik werk ook gewoon, maar dit hebben wij niet mee laten tellen. Inmiddels zijn we 3 jaar verder en is ons loon flink gestegen. Hierdoor houden wij veel ruimte over om slim met ons geld om te gaan. Wij sparen, beleggen én lossen extra af op de hypotheek. Dit doen we omdat we met elke extra aflossing minder aan ‘vaste’ hypotheek betalen. Daarnaast krijgen we nu natuurlijk geen rente op ons spaargeld, terwijl we wél rente betalen voor onze hypotheek. Door extra af te lossen, betalen we dus blijvend minder rente. Immers, over het afgeloste deel van je hypotheek, betaal je nooit meer rente! Blijven we structureel aflossen tot het einde, dan is de looptijd van onze totale hypotheek geen 30 jaar, maar blijft er 18 jaar over. Als we hier blijven wonen zijn we 18 jaar eerder hypotheekvrij.

Wij maken ook gebruik van het sneeuwbaleffect. Wij lossen namelijk elke maand een paar cent méér af dan de maand ervoor. Ons maandbedrag begon 3 jaar geleden op € 510. Wij lossen al tot € 650 per maand. In het begin maakten wij dus € 140 over. Het maandbedrag werd daardoor 60 cent lager. Een maand later maakten wij dus € 140,60 over. En zo hebben we dat elke maand gedaan. We betalen dus elke maand € 650,-. Hierdoor wordt het vaste maandbedrag steeds sneller kleiner, en de extra aflossing wordt dus steeds sneller groot. Er is bij de meeste hypotheekverstrekkers overigens wel een maximum aan wat je jaarlijks boetevrij kunt aflossen op de hypotheek. Bij de meeste is dit 10 % van de totale hypotheeksom per jaar, bij sommige hypotheekverstrekkers is dit 20 %.

NADELEN VAN EXTRA AFLOSSEN OP DE HYPOTHEEK LEES JE HIER

Mochten wij besluiten om in de toekomst te gaan verhuizen, zijn we van plan om gewoon door te gaan met extra aflossen op de hypotheek. Wij willen sowieso voor ons pensioen hypotheekvrij wonen. Wanneer je met pensioen gaat, heb je namelijk bijna altijd te maken met inkomensterugval. Om dat te compenseren, is het dus fijn om hypotheekvrij te zijn. Scheelt een slok op de borrel en dan is die inkomensterugval minder erg. Daarnaast is het natuurlijk de vraag hoe het pensioenstelsel eruit ziet op de dag dat wij met pensioen mogen. Ik ben dan overigens 71 jaar en 3 maanden. Wij zijn beiden overigens niet van plan om zo lang door te werken. We hopen eerder te kunnen stoppen. Onder andere dus door hypotheekvrij te worden, maar ook door te beleggen en op deze manier vermogen op te bouwen om te gebruiken als we willen stoppen met werken.

Daarnaast verkleinen we op deze manier de kans op restschuld. Stel dat we uiteindelijk toch willen verhuizen, maar de huizenmarkt is in elkaar gezakt, dan is de kans dat we het verkopen onder de waarde van de hypotheek aanwezig. Als er al een deel is afgelost, zijn we dat weliswaar kwijt, maar blijven we niet met een schuld zitten.

Ik heb hier overigens wel eens met mensen over gesproken, die het extra aflossen op de hypotheek dan heel erg afraden. Want op die manier loop je hypotheekrenteaftrek mis! Klopt. Maar hypotheekrenteaftrek is sigaar uit eigen doos. Je krijgt namelijk geld terug, dat je zelf al hebt betaald. Als je aflost op je hypotheek, betaal je uiteindelijk dus minder rente. Voor de rest van de looptijd! En het klopt, je krijgt minder hyoptheekrenteaftrek terug, maar dat is omdat je minder rente hebt betaald! Het scheelt dus gewoon geld. Logisch. Mocht je trouwens zoveel spaargeld hebben dat je er belasting over moet betálen, dan is extra aflossen ook het overwegen waard. Omdat het geld dan in je huis zit, in plaats van op je spaarrekening, valt het niet langer in box 3. Je eigen huis valt namelijk in box 1.

Het is overigens niet altijd verstandig om extra af te lossen op de hypotheek, bijvoorbeeld in het geval van een spaarhypotheek. Hierover zou je dan het beste contact op kunnen nemen met een hypotheek adviseur. Daarnaast is het ook nog goed om te weten dat ik geen financieel adviseur ben. Ik geef hier puur mijn eigen mening en visie. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen financiële beslissingen 😊 voor meer info over extra aflossen klik HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie