Financieel snijden in je eten

Laatst gewijzigde datum

Reacties: 2

Besparen op kosten van de boodschappen en eten.

Ik sloeg steil achterover toen ik bezig was om onze uitgaven op een rijtje te zetten en eens ging kijken naar wat we uitgaven aan eten. Dit was mijn echte wake-up call. Wij zijn thuis dus met twee volwassenen en één baby. Zonder luiers en flesvoeding mee te rekenen waren we per maand tussen de 700 en 850 euro per maand kwijt aan eten! Met 2 personen en een baby die nog niet echt meetelt. Omdat we toen al een baby hadden, gingen we al minder vaak uit eten. De financiën voor haar geboorte durf ik niet eens meer te bekijken maar ik denk dat we makkelijk aan de 900 euro per maand kwamen voor eten. Dit was absoluut onze grootste kostenpost. Hieraan gaven we meer uit als aan de hypotheek, internet + tv en energie bij elkaar! Dat moest dus anders.

Maar hoe bespaar je op eten? Je kunt niet besluiten om gewoon niet te eten. Wij wonen boven een supermarkt. En snackbar. Ideaal als je lui bent. Niet ideaal als je wilt besparen op eten. Onze tactiek was dus even snel na het werk door de supermarkt knallen en iets makkelijks -dus ongezonds- te halen om even op te warmen of snel te koken. Als we helemaal geen zin hadden gingen we langs de snackbar of haalden we ergens een schaal sushi af of lieten we pizza bezorgen. In het weekend gingen we makkelijk uit eten, of uit lunchen als we geen zin hadden om te koken. Heerlijk. Anyway, toen kregen we overzicht. En nu doen we alles anders. Voor mij is het belangrijkste dat we blijven werken in ons excel-kasboekje.

Lees hier hoe je een kasboekje maakt!

Ik doe nu wekelijks de boodschappen. Niet bij de supermarkt waar we boven wonen. Ik ga naar een budgetsupermarkt bij ons in de buurt. Ik kijk altijd eerst wat er in de aanbieding is. Als er bij mijn tweede favoriete supermarkt goede aanbiedingen zijn, sla ik in. Je weet wel, de 1+1 aanbiedingen. Met de aanbiedingen probeer ik dan een weekmenu te maken. Waar het op neer komt is dat ik voor sowieso zes dagen eten in huis haal. Dan kunnen we eventueel op dag zeven alsnog wat makkelijks halen of wat uit de vriezer halen. Om van tevoren alle aanbiedingen door te nemen gebruik ik de Reclamefolder app. Die kun je hieronder downloaden.

Ik heb vaak geen zin om te koken. Dus ik kook nu steeds voor twee dagen. Vaak neem ik dan een verspakket en die zijn altijd voor vier personen. Die kosten zo’n 4 euro en daar moet dan nog wat vlees bij. Dus voor ongeveer 7 euro kunnen we dan twee dagen eten. Voor een vegetarisch verspakket betaal ik ongeveer 5 euro voor 2 dagen. Op mijn vrije dag kook ik, op mijn werkdag eten we wat nog over is van de dag ervoor. Je kunt het ook invriezen, dan eet je niet twee keer achter elkaar hetzelfde als je dat niet lekker vind. Hierdoor halen we minder snel eten af, of laten het minder bezorgen, en eten we ook nog eens goedkoper en gezonder!

A-merk is niet altijd beter, wel duurder. Ik koop zo min mogelijk A-merken, behalve als die in de aanbieding goedkoper zijn dan het merk dat ik normaal gesproken koop. Ik vind de huismerken eigenlijk altijd net zo lekker, maar wel écht een stuk goedkoper.

Omdat we nu altijd voor een aantal dagen eten in huis hebben, gaan we minder uit eten. Wij proberen zo min mogelijk voedsel te verspillen, dus als het in huis is, maken we het ook op. Daardoor zijn we minder geneigd om uit eten te gaan. Dat scheelt ons een heleboel centen. Ook laten we niet meer voor 15 euro pizza’s bezorgen. Dat betekent niet dat we nooit meer uit eten gaan of iets laten bezorgen. We doen het nu om even lekker te genieten, niet omdat we geen zin meer hebben om te koken. Daarnaast heb ik er een gewoon een budget voor gemaakt in ons huishoudboekje waar we ons aan willen houden. Voor boodschappen geven we nu maximaal 350 euro uit. Dan hebben we nog de kostenpost ‘uitjes’. Daar valt alles onder dat we buiten de deur doen. Bijvoorbeeld bioscoop- of dierentuinbezoek, maar ook lunches en diners buiten de deur. Hiervoor hebben we een budget van 125 euro per maand. Bij elkaar geven we nu maandelijks dus nog maximaal 425 euro uit aan eten. Dat scheelt ons gemiddeld zo’n 350-425 euro per maand! Zonder minder leuk of lekker te leven.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie